hirdetés
hirdetés

Meteorológia

Kína kohókkal próbál esőt csinálni

Az egyes területek vízhiányát tervezi enyhíteni a kemencehálózattal.

hirdetés

Több tízezer esőcsináló berendezés telepítésével próbál enyhíteni egyes területeinek vízhiányán Kína. Az ország célja, hogy mintegy 10 milliárd tonna csapadékot állítson elő a Tibeti-fennsík fölött.

A China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC, kb. Kínai Repüléstudományi és -technológiai Testület) által kifejlesztett ezüstjodid-eregető építményeket a Himalájában nagyjából az öt kilométeres magasság feletti „tartományokban” fogják elhelyezni.

A kohó (Forrás: maduo.gov.cn)

A kohók az Indiai-óceán által kilehelt párát fogják csapadéktermelésre bírni; ez a folyamat a Tibeti-fennsík északi területének földrajzi elhelyezkedése miatt segítség nélkül nem szokott végbemenni. Ezek az északi régiók úgynevezett esőárnyékban helyezkednek el, minthogy az alacsonyan szálló felhők a Himalája déli régiói miatt nem tudják megközelíteni őket.

Esőcsináláshoz a kemencék vegyi üzemanyagot égetnek el, hogy aztán ezüst-jodidban gazdag füstöt bocsássanak ki magukból. Miután az ezüst-jodid felszáll, a felhőkkel összekeveredve kikristályosodik, és csapadékképzésre inspirálja a környezetét.

A hatékonyság növeléséhez a kohókat még egy komputeres hálózatba is bekötik. A számítógépes központ meteorológiai műholdak információit felhasználva csak felhős időben engedi a levegőbe szabadítani az ezüst-jodidot.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés