hirdetés
hirdetés

RFID

Kína figyel az állampolgáraira

Éppen ezért megfigyeli őket. Jelenleg az egyes autókat nyomon követő rendszert kezd bevezetni a távol-keleti ország kormánya.

hirdetés

Július elsejétől kezdődően az autójukat regisztráló kínai polgároknak nyomon követhetőség céljából rádiófrekvenciás azonosító (RFID) matricát kell ragasztani a járművük szélvédőjére, számol be a The Wall Street Journal. Ugyan a jelenleg már működő kocsik tulajdonosainak nem kell csipkednie magukat, az új járgányokra már menthetetlenül rá fognak kerülni a címkék.

Tekintve, hogy Kínában évente 30 millió járművet értékesítenek, az állam számára hamarosan tengernyi autó (relatíve) pontos koordinátáinak nyomon kísérése válik lehetővé.

Nyilvántartásba vételük folyamán egy rendszer rögzíteni fogja a járművek rendszámtábláját és színét is. Az RFID jeleket út menti leolvasók fogják beszerezni az elsuhanó autókról, és az információt a projektért felelős ún. Közbiztonsági Minisztérium (Ministry of Public Security) felé továbbítják.

Forrás: 123rf

A GPS-szel ellentétben a rendszer nem rendelkezik majd szakadatlan precizitással az autók pillanatnyi helyzetéről. Az RFID mindazonáltal a rendszámtábla-követő biztonsági kameráknál megbízhatóbb, mivel a rossz látási viszonyok nem jelentenek számára akadályt. A rendszer bárkit lebuktat, aki hamis rendszámtáblákkal akar a tiltott zónákba bejutni.

A hivatalos kommunikáció szerint a lépés növelni fogja a biztonságot (bármit is jelentsen ez), illetve segítségével a közlekedési torlódások számát is csökkenteni lehetne. Ami igaz az igaz, az utóbbi szempont érthető lenne, hiszen sok kínai város fuldoklik a füstködben (szmog).

Nyilvánvalóan felmerülnek ugyanakkor a magánélet védelmére vonatkozó aggályok, minthogy a szisztéma elméletileg jól illeszkedik a mostanában haloványan kirajzolódó állampolgár-megfigyelési stratégiába.

Ha a cél tényleg a légszennyezés visszaszorítása lenne, a kormány pusztán szenzorokkal felmérhetné az egyes helyeken a járművek számát és a forgalom alakulását. Nincs szükség ahhoz személyes adatokra.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés