hirdetés
hirdetés

Élet

Kicsírázott a Holdon a kínai gyapot

Cselekedetével hatalmas dimenziókat nyithatott meg az emberiség előtt a növény.

hirdetés

Amint az ismeretes, december 7-én Kína fellőtte Csang’e-4 nevű űrszondáját, hogy aztán a Hold sötétbe burkolódzó felének egyik pontján kísérleteket végeztessen el vele. A kutatók egy lezárt tartályban némi vetőmagot, vizet, termőföldet, gyümölcslegyeket és élesztőt is felpakoltak a járműre, hogy felmérjék, van-e értelme mezőgazdasági tevékenységbe kezdeni a területen. A Csang’e-4 január 3-án telepedett meg a vizsgálódásokra kiszemelt helyszínen.

Egy szó mint száz, az eszköz által átszállított gyapotmagok kicsíráztak.

A Holdon kicsírázott gyapot (Fotó: CLEP)

A történelemben ez az első eset, hogy az emberiség növényt tudott termeszteni egy, a Földtől eltérő bolygón. Ugyan a magokat a tartály hermetikusan elzárja a külvilágtól, a fotoszintézishez elengedhetetlen fényt átereszti, sőt még a felküldött rovarok oxigénellátását is biztosítja.

A biológiai kísérlet sikere elősegítheti a jövőbeli Holdat célzó missziók kivitelezését, illetve az égitest majdani potenciális kolonizációjának is megágyazhat.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Futurism)
hirdetés
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
"a Hold sötétbe burkolódzó felének egyik pontján" Ez megtévesztő megnevezés. Ez a Hold másik oldala,vagy a Földről nem látható távoli oldal, ami ugyan annyi
napfényt kap mint amely oldalával a Föld felé néz a kötött pályán keringő Hold.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés