hirdetés
hirdetés

Robotika

Kicsi robotokat fejlesztettek ki békaőssejtekből

A xenobotoknak hívott kiborg szervezetek egyesek szerint egy teljesen új tudományos diszciplína megszületéséhez vezethetnek.

hirdetés

Újfajta, élő sejtekből álló robotokat hozott létre egy informatikusokból és biológusokból álló tudóscsapat. Ezeket a kicsi szerkezeteket a kutatók egy Xenopus laevis nevű béka őssejtjeiből tenyésztették ki, majd pedig a Xenobot nevet adományozták nekik.

A félig mesterséges, félig pedig természetes teremtmények körülbelül egy hétig élnek, és más élőlényekhez képest biológiai szempontból sokkal kezdetlegesebbek. Megszületésük jelentőségét az adja, hogy laboratóriumban kitenyésztett, előreprogramozható létformaként az „élő gépezetek” egyik új típusának előfutárai lehetnek.

A xenobotok szaporodásra képtelen organizmusok. Miután egy virtuális környezetben megtervezték a felépítésüket, az informatikusok embrionális sejtekből, 3D-nyomtatással állítják elő őket.

Forrás: YouTube

„Jelenleg tulajdonképpen a szintetikus organizmusok egyik új tudományágának keletkezését kísérhetjük figyelemmel – mondta Hod Lipson, a Columbia Egyetem robotszakértője. – Nem tudom, hogy ez most robotika, állattan vagy valami más.”

A jelenlegi állapotok szerint a xenobotok rendkívül korlátozott képességekkel rendelkeznek. Fiziológiai szempontból nagyon egyszerűek, és a külalakjuktól függ, hogy miként viselkednek. A New York Times szerint létezik például egy hóekeszerű példány, amely a Petri-csészében a kóbor részecskék felsöprésére alkalmazható.

Fejletlenségük ellenére a xenobotok létrehozása óriási előrelépés, amely akár egy komplett, új tudományos szakterület megszületéséhez is vezethet.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Futurism)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés