hirdetés
hirdetés

Rásegítés

Kezesebb robotkesztyűk öt helyett egy szenzorral

A Szöuli Nemzeti Egyetem tudósai létrehoztak egy elektromiográfiás (a vázizmok elektromos tevékenységét figyelő, avagy EMG-s) robotkesztyűt, amely számos elterjedt változat öt szenzorával szemben csak egy érzékelőt alkalmaz.

hirdetés

Az egyes objektumok mozgatásának megkönnyítését célzó, jelenleg létező robotkesztyűk zömében a szenzorok öt különböző izomhoz kapcsolódnak. Tekintve, hogy a felhasználók anatómiai felépítése jelentős eltéréseket mutathat, az érzékelők elrendezésének egységesítése lehetetlen.

Az egyetlen szenzorra támaszkodó ruhadarabokban nem kell számolni ezzel a nehézséggel, és így az ilyen robotkesztyűk tömeggyártása könnyebben kivitelezhető.

Forrás: Szöuli Nemzeti Egyetem
Forrás: Szöuli Nemzeti Egyetem

Egy tudományos felfedezés nemrég kimutatta, hogy a csuklóban megtalálható egyik ín-izom-átmenet EMG-szignáljai számos mozdulat megbízható indikátorai lehetnek, és hogy az ezen kötelékhez kapcsolódó, egyetlen érzékelő az eddigi megoldásoknál hathatósabb segítséget nyújthat mozdulatok megvalósításához. A dél-koreai tudósok erre a megállapításra alapozva fejlesztették ki a találmányukat.

Bár a technológián akad még némi csiszolni való, a mérnökök szerint nincs már messze az idő, amikor az izombetegségben szenvedő emberek életét alapjaiban megkönnyítő robotkesztyűjük megjelenik majd a piacon.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Interesting Engineering)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[268882] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés