hirdetés
hirdetés

Szinkron

Kétszemélyes MRI a társas érintkezés kutatásához

Finnországi kutatók kifejlesztettek egy képalkotó berendezést, amely két egymással szorosan érintkező ember agyi tevékenységének szimultán nyomonkövetését is lehetővé teszi.

hirdetés

A finnországi Aalto Egyetem és a Turku PET Központ tudósai létrehoztak egy MRI-készüléket, amellyel két egymással szoros fizikai kapcsolatban álló ember agyi tevékenységét akár egyidejűleg is tanulmányozni lehet. A módszer a jövőben radikálisan megkönnyítheti a társas érintkezések alatt lezajló mentális folyamatok vizsgálatát.

A metódussal folytatott egyik kísérlet keretében nemrég 10 szerelmespár szellemi aktivitását kísérték figyelemmel a kutatók. A párok mindegyike 45 percet töltött el az új fejlesztésű MRI-szkennerben. A tanulmány célja mind annak kiderítése volt, hogy a társas érintkezés milyen képileg megjeleníthető folyamatokat indít el az emberek tudatában.

A mágneses rezonanciás képalkotás (MRI) technológiájával hagyományosan egyszerre egy személyt szoktak megvizsgálni. Az Aalto Egyetemen által kifejlesztett berendezésben a szabályos agyi vizsgálathoz használt fejtekercset a tudósok két külön tekercsre osztották. Ez az új kialakítás teszi lehetővé a két agy szimultán megfigyelését akkor is, ha a kísérletben résztvevő személyek szoros fizikai kapcsolatban vannak egymással.

A tanulmány keretében a tudósok arra kérték a szerelmeseket, hogy felváltva érintsék meg a párjuk ajkát. A felvételeken a kutatók megfigyelhették, hogy a vizsgálati alanyok agyában miként is aktiválódnak a szenzoros és a motoros területek a „műveletek” alatt.

Forrás: Aalto Egyetem

„Társas érintkezés közben a résztvevők agya szó szerint szinkronizálódik egymással – nyilatkozta Lauri Nummenmaa professzor, a Turku PET Központ munkatársa. – Más emberek mozgásának mentális utánzása valószínűleg a társas érintkezés egyik alapvető mechanizmusa. Az új technológia teljesen új lehetőségeket kínál a társas interakció agyi mechanizmusainak feltérképezésére.”

Riitta Hari, az Aalto Egyetem professzora így fogalmazott: „Egy beszélgetés vagy egy probléma megoldása során például az emberek agyi funkciói rugalmasan kapcsolódnak egymáshoz. A társas interakció alatt valós-időben végbemenő mentális folyamatokat ugyanakkor mindaddig nem érthetjük meg, amíg az érintkezésben részt vevő személyek agyi funkcióinak egyidejű vizsgálatára képtelenek vagyunk.”

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Neuroscience News)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés