hirdetés
hirdetés

Atom

Kétdimenziós anyagok százaira leltek

Ha csak a töredékük is a grafénhoz hasonlóan működik, az alapjaiban módosíthatja az elektronikai fejlődés menetirányát.

hirdetés

A svájci École Polytechnique Fédérale de Lausanne egyik kutatócsapata számítógép segítségével több mint százezer kristályszerkezetet átrostált csak azért, hogy a grafénhoz hasonló anyagra leljen. Amint az ismeretes, a grafén egy tkp. kétdimenziós matéria, amelyen az atomok méhsejtszerkezetbe rendeződnek.

Grafén lemez modellje (Forrás: 123rf)

A kutatók 1825 vegyületet találtak, amelyek esetlegesen egyatomos vastagságú rétegekre oszthatók, vagyis miközben az egyik síkban a részecskéik erős kapcsolatot tartanak fent egymással, a síkra merőleges kötelékeik már jóval lazábbak. Az 1825 vegyületből ezt követően kiválasztottak 258-at, amelyek gyakorlati felhasználásra is alkalmasak lehetnek.

Ezen matériákból 166 félvezető, 92 pedig fémes tulajdonságokkal rendelkezik. Közülük 56 még kiemelkedő mágneses adottságot is fel tud mutatni.

Bár az anyagok lényegi adottságainak feltárásához további kutatások szükségesek, ha csak a töredékük is úgy működik, mint a grafén, az alaposan megváltoztathatja az elektronika fejlődésének betervezett menetirányát.

A vizsgálatokból levont végkövetkeztetéseit a tudóscsapat a Nature Nanotechnology nevű folyóiratban fejtette ki részletesebben. 

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés