hirdetés
hirdetés

Csúcsok

Két rekordot is megdöntött a Naphoz küldött űrszonda

A Parker Solar Probe az operátorok felé továbbított információk alapján ráadásul kicsattanó formában van.

hirdetés

A NASA tájékoztatása szerint két rekordot is megdöntött saját, a Nap tanulmányozásához útnak indított, vágtázó űrlaborja.

A Parker Solar Probe nevű szerkezet ráadásul kiváló egészségnek örvend.

A jelek szerint a fürge tudósító az előre meghatározott, négyfokú erőnléti skálán „A státuszban” érzi magát, ami azt jelenti, hogy a rendszerei kiválóan működnek, ráadásul a kutatók információéhségét sem hagyja elharapózni.

Ami a rekordokat illeti, a Parker Solar Probe nemrég a napkoronán keresztülszáguldva 393 044 kilométer per órára gyorsult – ember alkotta objektum ekkora sebességgel még soha nem közlekedett (az emberiség által jelenleg ismert) történelemben. A maga 247 000 kilométer per órájával az eddigi csúcsot szintén a Parker tartotta – most ezt a tempót jóval több mind harmadával szárnyalta túl a kíváncsi műhold.

Parker Solar Probe (Forrás: NASA)

Az űrszonda másik példátlan teljesítménye az volt, amikor – beleértve saját magát – minden eddigi mesterséges tárgynál közelebb, konkrétan 18,6 millió kilométernyire merészkedett a Naphoz. 24,8 millió kilométerrel természetesen az előző rekordot is ő tartotta.

A Parker Solar Probe vélhetőleg egészen 2024-ig nem fog leállni a rekorddöntögetéssel. A NASA várakozásai szerint küldetése végén a „csillagvizsgáló” már a 690 000 kilométer per órás sebességet is el fogja érni – ebben a pillanatban pedig „csupán” 6,2 millió kilométerre fog elsuhanni a Nap mellett.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: ExtremeTech, NASA)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[249767] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés