hirdetés
hirdetés

Készítsd el saját futurisztikus sakktábládat ezzel a praktikus útmutatóval

Unod régi, mezei sakktábládat? Akkor fontold meg saját futurisztikus sakktáblád elkészítését az Interesting Engineering útmutatójának a segítségével!

hirdetés

Mielőtt belevágsz a projektbe, szükséged lesz néhány alapanyagra:

 • Fából készült sakk-készlet
 • Műanyag kártya
 • Pillanatragasztó
 • Forrasztópáka
 • Folyékony gumi
 • Ecopoxy tiszta folyékony epoxigyanta
 • Esztergapad
 • Ragasztópisztoly
 • Dremel és polírozó tartozékok
 • Csatlakozó vezetékek
 • Mágnesek
 • LED-ek
 • Reed kapcsolók
 • 3D-nyomtató
 • Festék

Ha minden alapanyag rendelkezésünkre áll, ideje belevágni a barkácsolásba.

1. lépés: A sakkfigurák elkészítése

Az első lépés, hogy a meglévő sakkfigurákból öntőformákat készítsünk. Ehhez ragasszunk egy-egy műanyag lapocskát a figurák aljára, majd építsünk köréjük egy dobozt.

Ha ezzel kész vagyunk, keverjük össze a gumiforma keverékét szükség szerint. Permetezzünk egy réteg Loctite pillanatragasztót minden sakkfigurára, majd merítsük mindegyiket a gumikeverékbe.

Hagyjuk megkötni a gumit.

Miután a gumi megkötött, vegyük ki az öntőformákat a műanyag dobozból, és távolítsuk el a gumiból a fa sakkfigurákat.

2. lépés: Készítsd el az új sakkfigurákat!

Miután ez megtörtént, keverjük össze a tiszta epoxi gyantát. Kedvünk szerint adjunk hozzá egy kis színes festéket. Ezután öntsük az epoxigyantát a gumiformákba.

Ügyeljünk arra, hogy a formákat kis nyomás alatt tartsuk, hogy az epoxi kikeményedése közben megtartsa a figurák alakját. Miután az epoxi megszáradt, vegyük ki a figurákat az öntőformákból.

Ha ismét használni kívánjuk a formákat, ügyeljünk arra, hogy ebben a szakaszban ne sértsük meg őket.

Tisztítsuk meg az epoxifigurákat és szükség szerint vágjuk le a felesleges részeket. Csiszoljuk le a darabok vágott széleit, hogy simák és egyenletesek legyenek.

Ezután készítsünk egy-egy kis furatot az alapon, és ragasszunk egy kis fémmágnest minden egyes darabra.

3. lépés: A sakktábla elkészítése

A figurák elkészítése után foglalkozhatunk is magával a sakktáblával. 3D-nyomtató segítségével nyomtassuk ki a tábla különböző négyzeteit. Minden négyzetnek nyitott tetejű téglatest alakúnak kell lennie, ahogyan a videóban is látható.

Ezután nyomtassuk ki a sötétebb négyzeteket fluoreszkáló műanyagra. Szükség szerint tisztítsuk meg a 3D nyomtatott darabokat. Ha elkészült, állítsuk össze a sötét és világos négyzeteket sakktábla alakban.

Ragasszuk össze őket, és ragasszunk köréjük egy keretet műanyag- vagy fa csíkokkal - és töltsük ki a réseket, ahol szükséges.

Ha ez megtörtént, jelöljünk ki pontokat minden él mentén az egyes négyzetek közepén, és készítsünk furatokat.

Ezután adjuk hozzá a 3D-nyomtatott számokat és betűket az egyes sorok és oszlopok jelölésére.

Majd készítsünk egy alapot és rögzítsük a sakktábla aljára. Esetlegesen néhány lábat is készíthetünk a tábla alaphoz való rögzítéséhez.

4. lépés: A lámpák felszerelése

Vegyünk egy sor kis mágnest, LED-lámpát és Reed kapcsolót. Ragasszuk be a kapcsolókat az egyes kockák közepébe, a videóban látható módon. Ezután ragasszuk be a LED-lámpákat a sor- és oszlopikonok mindegyikébe.

Kössük össze az összes LED-lámpát, majd adjunk hozzá egy rövid hosszúságú LED-szalagot minden kockához. Adjunk hozzá még egy szalagfényt a sakktábla aljához. Ezután kössük be az összes lámpát és kapcsolót az ábra szerint, és szereljük be a vezérlőáramköröket.

Miután ez megtörtént, szükség szerint fessük le a tábla külső dobozát. Amint a festék megszáradt, a barkács sakktábla használatra kész.

A fenti lépések videón is megtekinthetők.

Forrás: Interesting Engineering
Forrás: Interesting Engineering

Fazekas Borbála
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés