hirdetés
hirdetés

Kőzettan

Kék ágyúgolyószerű objektumra lelt a NASA a Marson

A földön kívüli élet utáni kutatások lelkes rajongói jelentékeny izgalomba jöttek.

hirdetés

A Curiosity rover a Marson nemrég különleges, a vörös talajtól erősen elütő színű, kerek objektumra bukkant. A gömbszerű tünemények árnyalata kékesszürke. A megrögzött földönkívüli-vadászok szentül hiszik, hogy a NASA járműve egy ősi, marsi háborúból hátra maradt ágyúgolyóba botlott.

Forrás: Science

A NASA gyorsan lehűtötte a kedélyeket.

Az ügynökség számára koránt sem ismeretlenek ezek a furcsa gömbök, és nem ez az első eset, hogy a Curiosity hasonló képződményeket talált. Annyira gyakoriak, hogy az űrhivatal már becenevet is talált nekik. Csak, mint „áfonya” hivatkoznak rájuk.

A különleges objektumok egy konkréciónak nevezett természetes jelenség hozza létre, amikor is átázott kövekben az ásványok összegyűlnek és megszilárdulnak. Buborékformában az őket befogadó köveknél ellenállóbbak az erózióval szemben. Míg a szikla lemorzsolódik, a különleges árnyalatú gömbök átvészelik a viszontagságokat.

Borítékolható, hogy az összeesküvés-elméletek megszállottjait a NASA nem fogja meggyőzni a magyarázatával. A természettudományos megközelítés elkötelezett hívei azonban biztos örülnek, hogy egyre árnyaltabb képet alkothatnak a Mars felépítéséről.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: BGR)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés