hirdetés
hirdetés

SPHEREx

Készek az ősrobbanást vizsgáló távcső előzetes tervei

A NASA szabad utat engedett a világegyetem keletkezésének legelső pillanataiba is betekintést nyújtó SPHEREx űrteleszkóp végleges terveinek kidolgozása előtt.

hirdetés

Fontos mérföldkőhöz ért SPHEREx nevű űrtávcsöve kifejlesztésében a NASA.

A projekt immár a „C szakaszba” lépett, ami azt jelenti, hogy az űrügynökség jóváhagyta az obszervatórium előzetes koncepcióját, és így már a végleges terv kidolgozása, a hardver megépítése és a szoftveres háttér kifejlesztése is megkezdődhet.

Ha minden jól megy, valamikor 2024 júniusa és 2025 áprilisa között bocsáthatják az űrbe a szerkezetet.

NASA/JPL-Caltech
SPHEREx (Forrás: NASA/JPL-Caltech)

A SPHEREx-nek három elsődleges feladata lesz.

Először is a feltételezések szerint lezajlott kozmikus infláció (a tér kitágulásának kevesebb mint egymilliárdod másodpercig tartó exponenciális szakasza közvetlenül az ősrobbanás után) esetleges jelei után fog kutatni.

Másodszor a távcső a galaxisoknak az első csillagok fellángolásával kezdődő történetét is tanulmányozni fogja. Mind erre az összes csillagrendszer által kibocsátott halovány fény vizsgálata teremt majd számára lehetőséget.

Utoljára, de nem utolsó sorban a SPHEREx a galaxisunkban születőfélben lévő csillagok környezetében esetlegesen sodródó és az élet építőelemeinek számító(, csak éppen fagyott állapotú) víz és szerves molekulák után is „el kezd majd szaglászni”.

Bár a teleszkóp fellövésének pontos ideje egyelőre bizonytalan, a kutatók érthetően izgatott várakozással tekintenek az univerzum megszületésének első pillanatait tanulmányozó kozmológiai kaland elé.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Interesting Engineering, NASA)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[265209] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés