hirdetés
hirdetés

Robotika

Josie, a Lufthansa humanoidja munkába áll

120 cm magas, csillogó kerek szeme és kellemes hangja van: ő "Josie Pepper", a robot hölgy, aki mától a 2-es terminál utasainak kérdéseire válaszol. Legyen szó az útról az indulási kapuhoz, egy adott étteremhez vagy bolthoz - Josie Pepper az utas szemébe néz és válaszol.

hirdetés

Josie Pepper, a müncheni repülőtér és a Lufthansa úttörője: először tesztelnek egy mesterséges intelligenciával felszerelt humanoid robotot egy német repülőtéren. A következő néhány hétben Josie Pepper üdvözli az utasokat a 2. terminál nem nyilvános területén, amelyet a müncheni repülőtér és a Lufthansa közösen üzemeltet. Most, az elején Josie Pepper a transzfer előtt várja az utasokat, és angolul beszél velük. A teszttel szeretnék kideríteni, hogy tetszik-e a robot az utasoknak.

Josie Pepper "agyában" egy nagy teljesítményű processzor dolgozik, amely vezeték nélküli hálózaton keresztül csatlakozik az internethez. Az "agy" olyan felhővel van kapcsolatban, ahol a beszéd feldolgozása, értelmezése zajlik, és a repülőtéri adatokhoz is hozzáfér. Ebben az a különleges, hogy ez a fajta robot nem egy betanított szöveget mond, hanem képes tanulni, ráadásul minden kérdést külön válaszol meg. Mint egy "valódi" agy, a rendszer megtanulja összekapcsolni egymással a kérdéseket és a hozzájuk tartozó információkat: folyton fejlődik, hogy pontosabb válaszokat adhasson.

 A "Josie" nevet a robothölgy a müncheni reptérre érkezés után kapta az ott dolgozóktól. A robotot a francia SoftBank Robotics fejlesztette ki, intelligenciája mögött pedig az IBM felhőalapú technológiája áll. További információkat és videót Josie Pepper működéséről ezen a német nyelvű honlapon talál.

(forrás: Turizmus Online/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cik[219054] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés