hirdetés
hirdetés

Kiterjesztett valóság

Jönnek az AR-szemüveges hadikutyák az USA-ban

Ebek „távirányítására” szolgáló kiterjesztett valóság szemüveg kifejlesztésén dolgozik az Amerikai Egyesült Államok hadserege.

hirdetés

Nem újdonság, hogy például robbanóanyagok felkutatásához a világ hadseregei kutyák segítségét is igénybe veszik. Ilyenkor általában egy kísérőre is szükség van, aki azonban csak viszonylagos közelségből tudja leadni az állatok számára az utasításokat.

Tekintve, hogy az emberek nem képesek kiszimatolni a bombákat, nagyobb az esélye, hogy egy rossz mozdulattal működésbe hozzák őket, vagy a terepi munkák hosszadalmas elvégzése közben az ellenség célkeresztjébe kerülnek. Úgy néz ki, hogy speciális, kutyákra optimalizált kiterjesztett valóság (AR) szemüvegekkel ezek a nehézségek áthidalhatók. A realitásra kifeszített virtuális információkkal az ebeket távolról is irányítani lehet.

Forrás: Command Sight
Forrás: Command Sight

Az eszközt az amerikai hadsereg számára egy Command Sight, Inc. nevű cég fejlesztette ki.

A US Army hivatalos honlapja szerint a szemüveg alkalmas arra, hogy digitális vizuális jelzésekkel kommandírozza az ebeket, és az állatok elé terülő látvány figyelemmel kíséréséhez egy kamerával is fel van szerelve. A jelenlegi prototípus egy, a kutyák szemének védelméhez jelenleg is használt szemüvegre építkezik, szóval legalább a viseletéhez nem kell hozzászoktatni az ebeket.

A kukker jelenlegi verziója még vezetékes, de állítólag pár éven belül a tömeggyártásra kész, kábelmentes változat is elkészülhet.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés