hirdetés
hirdetés

Jézus 33. április 3-án halt meg

A 33. év áprilisában, egy pénteki napon, pontosan 33. április 3-án halt meg Jézus – állítják földrajztudósok, aki egy földrengésből állapították meg a dátumot.

hirdetés

A kutatók érdeklődését Máté evangéliuma keltette fel, ahol a 27. fejezetben olvasható, hogy Jézus halálának pillanatában „a föld megrendült, sziklák repedtek meg…” (Máté, 27,51).
 Miután Jézus halálának idejével kapcsolatos történeti forrásokat, földrajzi feljegyzéseket és csillagászati megfigyeléseket vizsgáltak át, Jefferson Williams geológus, valamint Achim Brauer és Markus Schwab, a Deutsches GeoForschungs Zentrum (GFZ) munkatársai a Jeruzsálemtől mindössze 21 kilométerre lévő holt-tengeri Ein Gedi Spa közelében talajmintákat vettek.


A minden évben „újraépülő” szalagos agyaglerakódások mélyebb rétegeiben két földrengés nyomait fedezték fel. Az egyik nagyobb földrengés 31-ben következett be, a másik - datálásuk szerint - 26 és 36 között történhetett, de Máté evangéliumát is figyelembe véve keltezhető a 33. évre. 
Williams a Discovery Newsnak elmondta, Jézus keresztre feszítésének napja és hónapja az evangéliumok, a zsidó naptár és a csillagászati megfigyelések alapján datálható, az év számított bizonytalannak.
 Elméletüket megerősíteni látszik három evangélium, amelyik arról számol be, hogy Jézus halálának másnapján dél és délután 3 között elsötétült az ég. Williams a Discovery Newsnak elmondta, a jelenséget okozhatta a földrengés keltette porfelhő. 

Karosszékben

A kutatást folytatják és most a talajmintákban ennek a valószínűsíthető porfelhőnek a nyomait keresik majd. A tanulmány az International Geology Review-ban jelent meg, itt tölthető le. A szalagos agyaglerakódást használják kormeghatározásra is, ez az úgynevezett varv-kronológia.

Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Akkor most 1979-ben vagyunk? De jó is lenne, 30 éves voltam akkor!!
Cikk[109687] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés