hirdetés
hirdetés

Teherhajó

Japán összefogás önjáró teherhajók megépítésére

Az autonóm vízi járművek mesterséges intelligenciát használnának optimális útvonaluk megtervezéséhez.

hirdetés

Több Japán hajózási társaság együtt kezdene önjáró teherhajók építésébe. Hajóépítőkkel karöltve elsődleges céljuk olyan új technológiák kifejlesztése, amelyek megjósolhatják a hibákat, csökkenthetik a tengeri balesetek számát, és javíthatják a hatékonyságot.

A terv egy olyan mesterségesintelligencia-vezérelt kormányozó rendszer kialakítására irányul, amely olyan információk, mint például a várható időjárás és a hajó útjába kerülő esetleges akadályok kielemzése segítségével képes a lehető legrövidebb, legbiztonságosabb és leginkább üzemanyag-hatékony útvonalak meghatározására is.

A résztvevő cégek megállapodtak abban, hogy úgy a szakértelmet, mint a költségeket megosztják. A várható árat több százmillió dollárra becsülik, és abban bíznak, hogy a továbbiakban 250, az úttörő technológiával felvértezett hajót fognak a tengerre bocsátani.

Természetesen nem csupán japán törekvés az autonóm teherhajók létrehozása. Tavaly a Rolls-Royce bejelentette, hogy várakozásai szerint már a közeljövőben üzemkész távirányítású hajók gördülhetnek le gyárainak futószalagjairól.

A Natilus megközelítése más – a cég inkább a tengerek fölött, masszív, repülő teherszállító drónokkal továbbítaná a szállítmányokat.

És a tengeralattjárókkal mi lesz?

Teherhajó (A kép csak illusztráció; Forrás: 123rf)

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés