hirdetés
hirdetés

ICBM

Interkontinentálisrakéta-leszedő rendszert tesztelnek

Az USA nem nézi ölbe tett kézzel, amint Észak-Korea egyre közelebb lopódzik az amerikai földrész nyugati partjaihoz lövedékeinek hatósugarával.

hirdetés

A Pentagon Missile Defense Agency (Pentagon Rakétavédelmi Hivatal) nevű részlege kedden végrehajtja az első olyan tesztjét, melynek keretében megpróbál semlegesíteni egy interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM). A lövedék egy észak-koreai „modell” másolata, és a Marshall Szigeteken (szigetcsoport a Csendes-óceánon félúton Hawaii és Észak-Korea között) a Ronald Reagan Ballistic Missile Defense Test Site-ról (Ronald Reagan Ballisztikusrakéta-védelmi Teszthelyszín) eresztik útnak. Az ABC News szerint sikerről akkor lehet majd beszélni, ha a Csendes-óceán fölött egy elfogó rakétával (interceptor) sikerül kilőni az objektumot. Ezt az interceptort állítólag 17-szer már kipróbálták egyéb lövedékeken is, melyek közül azonban egy sem volt ICBM.

A kép illusztráció (Forrás: 123rf)

Az ilyen tesztek elsődleges célja, hogy az Egyesült Államok megerősíthesse védelmi rendszerét az olyan „remetekirályságokkal” szemben, mint például Észak-Korea vagy Irán. A hírek szerint Észak-Korea csak idén idáig nyolc rakétát tesztelt, de egyik sem volt közöttük interkontinentális. Némi bökkenő ugyanakkor, hogy a The Associated Press azt állítja, a Pentagon interceptorának múltja kudarcokkal tarkított, minthogy 1999 óta 17-ből mindössze 9-szer tudta eltalálni a célpontot. Márpedig egyikük sem rendelkezett interkontinentális hatótávolsággal.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Conservative Tribune)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés