hirdetés
hirdetés

Vízió

Infravörös látás szemüveg nélkül

Egy kutatócsoport befecskendezhető nanorészecskékkel kölcsönzött a kísérleteiben részt vevő egereknek vizuális szuperképességet.

hirdetés

Az egerek hozzánk, az emberekhez hasonlóan az elektromos sugárzás infravörös hullámtartományában nem látnak semmit. Mind a két faj csak nagyjából a 380 nm és 780 nm közötti hullámhosszú, szűk spektrumszakaszt tudja vizuálisan érzékelni. Egy amerikai-kínai kutatócsapat a kísérleti egereinek látástartományát most mégis sikeresen ki tudta terjeszteni a közel-infravörös (800-1000 nm) területre is.

A bravúrt úgy érték el, hogy az infravörös fény konvertálására képes nanorészecskéket fecskendeztek az állatok szemébe. Miután ezek a részecskék a csapoknak és pálcikáknak nevezett fotoreceptorokra cuppantak, a látószerven semmiféle biológiai módosulást nem okoztak. A dolguk csupán annyi volt, hogy a közel-infravörös sugárzást a rágcsálók számára is felfogható hullámhosszúvá alakítsák át. A számos bizonyító érvényű kísérlet mellett a változás legfontosabb tanújele az volt, hogy a nanorészecskékkel gazdagodott egerek pupillája közel-infravörös fény hatására kitágult, a többieké pedig nem. A beavatkozás szemlátomást nem okozott egészségügyi mellékhatásokat az állatokban, ráadásul a nanorészecskék tíz hét múlva maguktól odébbálltak, és az egerek szuperképessége elillant.

Az eredmények azt sejtetik, hogy hamarosan talán az emberek is szemüveg nélkül nyerhetnek majd betekintést az elektromágneses sugárzás infravörös tartományába. Ha ez az idő eljön, a szeminjekció gondolatára persze valószínűleg így is sokan le tudnak majd mondani a lehetőségről.

Forrás: 123rf

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: ExtremeTech)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés