hirdetés
hirdetés

Optikai kristály

Holografikus alapú adattárolás

A mind nagyobb kapacitású adattárolókra mutatkozó igényt felismerve a flash meghajtókon és merevlemezeken túlmutató adatrögzítő technológiákkal kísérletezik a Microsoft.

hirdetés

Ignite nevű konferenciáján a Microsoft bejelentette, hogy elindítja Project HSD (Holographic Storage Device) elnevezésű kutatási kezdeményezését, melynek keretében kiderítheti, miként is lehetne tökélyre fejleszteni a holografikus adattárolás módszerét.

A megközelítés igazából már az 1960-as évek óta létezik, ám a tech óriás szerint a technológia csak ma ért el arra a szintre, hogy hatékonyan át lehessen ültetni a valóságba is.

A holografikus információrögzítés folyamán egy optikai kristályba táplálják az adatokat, és innen is olvassák le őket. Tekintve, hogy egy háromdimenziós adathordozóról beszélünk, a hagyományos módszereknél sokkal több „tudnivaló” raktározható el a metódussal.

Forrás: Microsoft
Forrás: Microsoft

Tradicionálisan a holografikus tárolásnál rendkívül komplex optikára volt szükség az adatok leolvasásához. A Microsoft tudósai szerint azonban ma már a nagy felbontású digitális kamerák és a modern mély tanulási technikák nagyban megkönnyíthetik a procedúrát. A nagy kapacitás mellett egyébként a rendszer előnye az is, hogy az információt már csupán ultraibolya-fénnyel is véglegesen ki lehet törölni az adathordozóból.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[260369] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés