hirdetés
hirdetés

Történelem

Hol van Kleopátra meggyilkolt húga?

A fiatal hercegnőt Kleopátra gyilkoltatta meg, mert féltette tőle hatalmát. Előkerült csontmaradványait azonban nem sikerült hitelesen azonosítani.

hirdetés

Hilke Thür, az Osztrák Tudományos Akadémia régésze elismerte, nem sikerült meggyőzően bizonyítani, hogy az Epheszoszban talált csontok IV. Arszinoétól, Kleopátra féltestvérétől származnak. A csontokat ugyanis annyiszor bolygatták, hogy nem lehet érdemi DNS-elemzésnek alávetni őket – írja a Daily Mail a Charlotte Observer nyomán. Nagy Sándor halála után birodalma szétesett, Egyiptom trónjára egyik hadvezére, Ptolemaiosz került. Az ő leszármazottjának, XII. Ptolemaiosznak a halála után két lánya, Kleopátra és Arszinoé versengett a hatalomért.

Amikor a római Julius Caesar serege élén Kr. e. 48-ban partra szállt Alexandriában, Kleopátrát segítette hatalomra, Arszinoét pedig Ciprus királynőjévé tette meg. A fiatal nő azonban visszatért Egyiptomba, az egyiptomi hadsereg pedig támogatta. Julius Caesar legyőzte Arszinoét és Epheszoszba (ma Törökország) száműzte, ahol Artemisz templomában lelt menedéket. Kleopátra azonban tartott visszatérésétől. Caesar halála után meggyőzte új szeretőjét, Marcus Antoniust, hogy végeztesse ki a lányt. A hercegnőt az Artemisz-templom lépcsőjén ölték meg.

Vélt sírkamráját 1926-ban fedezték fel Epheszoszban. Kiemelték koponyáját, antropológiai méréseket végeztek rajta, amelyeket pontosan feljegyeztek, ám a koponya a 2. világháborúban eltűnt. Az 1990-as évek elején Hilke Thür újra felnyittatta a sírt, és megtalálta a fej nélküli csontvázat. Megállapította, hogy a csontváz egy húszas éveiben elhunyt nőé, aki Kr. e. 51 és Kr. e. 20 között halhatott meg. Ezek alapján és a sírkamra szokatlan nyolcszögletű alakja miatt, amely Thür szerint az alexandriai világítótorony alakját idézi, a leletet Arszinoé maradványaiként azonosította.

Karosszékben
A szénizotópos korvizsgálat azt mutatta, hogy a halott Kr. e. 200 és 20 között élt. Orvostani szakértők azt állapították meg, hogy a nő 15-18 éves kora körül hunyt el. Arszinoé fiatalabb volt Kleopátránál, aki 27 éves volt a gyilkosság elkövetésekor. A kutatókat nem győzte meg Thür közvetett bizonyítékaival, támadják a Caroline Wilkinson által elkészített arcrekonstrukciót is, mivel az csak az antropológiai feljegyzések alapján készült, nem mai pontos mérések után.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[126621] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés