hirdetés
hirdetés

Ipari hálózatok

Hogyan segítenek az 5G-magánhálózatok az ipar 4.0 biztonságában?

Az 5G segítségével a gyártók gyorsabb, a vezetéknélküliség miatt pedig rugalmasabb termelést tudnak megvalósítani. A magánhálózatok használatával a keletkezett adatok nem hagyják el az ügyfelek területét, ami nagyobb biztonságot és még alacsonyabb válaszidőt tesz lehetővé.

hirdetés

A mai felgyorsult világban fontos, hogy mennyire tudnak az egyes vállalatok alkalmazkodni a piac változásához. Nincs ez máshogy a termelővállalatoknál sem, ahol egy-egy gyártósor átalakítása rendkívül idő- és költségigényes. Ennek egyik oka a kábelezés kiépítése. Ha ezt a változót kivesszük az egyenletből, jóval rövidebb átalakítási idővel és több millió forint megtakarítással lehet számolni a termeléskiesés csökkenése miatt. Ezt tovább lehet fokozni, ha az 5G magas átviteli sebessége mellé az egyébként is alacsony válaszidőt tovább csökkentjük azzal, hogy a publikus hálózattól elszeparált magán-mobilhálózatot helyezünk el közvetlenül az ügyfelek területén. Ezt a technológiát Mobile Private Networknek (Mobil priváthálózat) nevezzük. Az 5G is, mint minden mobiltechnológia, olyan frekvenciatartományokat használ, melyek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által védett és ellenőrzött sávok közé tartoznak, ellentétben a nyílt Wi-Fi-sávokkal, melyek zavartatásától semmilyen hivatalos szerv nem véd.

Elkülönített hálózat a publikus felhasználóktól

Az elkülönült hálózatok többféle megoldással telepíthetők. Ilyen a hálózatszeletelés (network slicing, ami az 5G egyik fontos képessége), ahol a core-hálózat választja ki, mely SIM-kártyák csatlakozhatnak fel a hálózatra, de lehetséges a SIM-kártyák egyedi azonosítója szerint is elkülöníteni a felhasználókat. Ebben az esetben csak a megfelelő egyedi azonosítóval rendelkező SIM-kártyák jelentkezhetnek fel a hálózatra. Szétválasztásról beszélhetünk az adatfolyam területén is. Mobilhálózaton egy felépült kapcsolatnak két része van: az egyik a felhasználó adatfolyama (user plane, pl. egy videóhívás képi és hanganyaga), a másik pedig az irányítási folyam (control plane), mely a felhasználók regisztrálására, a SIM-kártyák különböző jogosultságainak lekérdezésére való. A nagy biztonság érdekében előbbit mindenképpen az ügyfél területén érdemes tartani, míg másikat a telekommunikációs szolgáltató core-hálózatának segítségével érdemes üzemeltetni.

Az 5G már a jelenben tudja segíteni a jövő gyárainak működését

Több nemzetközi projekt keretében készülnek olyan okosgyárak (a koncepció neve is wireless factory, vezeték nélküli gyár), melyeket neves, nagy gyártók eszközeivel valósítanak meg. Magyarországon a BME laborjában fejlesztenek különböző megoldásokat ezekre a magánhálózatokra. Ilyen projekt valósult meg Németországban is az e.GO gyár építésével, ahol a német Vodafone, az Ericsson és több más vállalat együttműködésével jött létre a projekt. A privát hálózat segítségével, a bevezetésben említett vezeték nélkül működő gyártósorok mellett, a minimális válaszidő miatt központilag irányítható bármilyen eszköz szinte valós időben, így létrehozható egy központosított és könnyen ellenőrizhető irányítás.

Mit hoz a jövő?

Az 5G esetében, akárcsak a korábbi technológiáknál, a különböző fejlesztések csak idővel jelennek meg a gyakorlatban. Ilyen például a hálózatszeletelés, a belső helymeghatározás vagy a dinamikus spektrumfelhasználás, amit már most is elkezdtek használni a szolgáltatók. Ezek a fejlesztések nagyban hozzá fognak járulni a gyártás és az ipar különböző területeinek fejlesztéséhez, legyen szó akár egy költséghatékony, vezeték nélküli videós megfigyelőrendszer kiépítéséről, vagy akár egy egész gyár működésének és termelésének felügyeletéről és irányításáról.

Kovács Tamás, Business Technical Product Manager
a szerző cikkei

(forrás: Vodafone)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés