hirdetés
hirdetés

Hitler-albumok kerültek elő

A két albumot, amelyben a nácik által a 2. világháború alatt ellopott műkincsek fotói láthatók, amerikai katonák emelték el a Berghofból.

hirdetés

A két, 2. második világháborúban szolgált katona, Albert Lorenzetti és Yerke Zane Larson Hitler Bajor Alpokban lévő házából, a Berghofból emelte el az bőrkötéses albumokat háborús szuvenírnek, de fogalmuk sem volt arról, mennyire keresik azokat. A katonák halála után a rokonok most bejelentették az albumok létezését és az Amerikai Nemzeti Archívumnak ajándékozták azokat. Az albumok az Alfred Rosenberg vezette Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg (ERR) náci ügynökség által készített nyilvántartás részei voltak.

Ebben dokumentálták a történelemben addig soha nem látott módon, Európa minden részéből szisztematikusan összelopkodott műtárgyakat. Az ügynökség emberei lefotózták az ellopott festményeket, bútorokat, katalogizálták őket, feljegyezték azt is, melyik családé volt a műkincs, majd a fotókat és az adatokat csinos kis bőrkötéses albumokban gyűjtötték egybe, amelyeket kifejezetten Hitlernek szántak, annak dokumentumaként, hogy milyen alaposan és szorgalmasan dolgoznak. Minden lapoldalon egy műtárgy fényképe és adatai láthatók.

Az egyik albumban 69 olyan festmény fényképe látható, amit már 1940-ben begyűjtöttek. A másikban 41 bútor képe van, ezek többségét a Rothschild-családtól tulajdonították el. Birgit Schwarz szerint Hitler születésnapi ajándékként kapta meg az első albumokat és rögtön megjelölte, mely műkincsek melyik múzeumba kerülnek majd. Ezek az albumok egyértelműen bizonyítják a jogos tulajdonosok kilétét.

Amerikai katonák egy ellopott Manet-képpel 1945-ben
Amerikai katonák egy ellopott Manet-képpel 1945-ben
David S. Ferriero levéltáros, az ügyben közvetítő Monuments Men Foundation for the Preservation of Art munkatársa elmondta, összesen 100 ilyen album létezéséről van tudomásuk, de a háború után csak 39 került elő a neuschwansteini kastélyból, ezeket fel is használták a nürnbergi náci perekben. Sokáig azt hitték, hogy a többi album megsemmisült, ám 2007-ben kettő előkerült és most ezzel az újabb kettővel 43-ra emelkedett a megtalált albumok száma.

Karosszékben
A Monuments Men Foundation bejelentette, hogy folytatja a második világháborúban eltűnt vagy ellopott műkincsek felkutatását. A háború óta több mint 5 millió műtárgy felkutatásában segítettek. A világ legnagyobb műkincsrablása a mai napig nem zárult le véleményük szerint.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés