hirdetés
hirdetés

Zip

Házhozszállítás merevszárnyú drónokkal

Egy Zipline nevű céggel közösen rotoros drónok helyett kicsi és merevszárnyú pilóta nélküli repülőkkel tervez házhozszállítási szolgáltatást indítani a Walmart.

hirdetés

Zip nevű merevszárnyú drónokkal tervez közös házhozszállítási szolgáltatást indítani a Walmart és a Zipline. A küldemények továbbítására rendeltetett, ilyen kialakítású repülők előnye a rotoros társaikkal szemben, hogy potenciálisan nagyobb hasznos térfogattal és hosszabb hatótávolsággal rendelkezhetnek, a hátrányuk viszont, hogy esetükben az útnak indítástól a csomagok leadásán keresztül a gépek landolásáig a kézbesítési procedúra meglehetősen komplikált lehet.

Egy videó szerint a Zipek fellövését egy katapultszerű szerkezettel hajthatják majd végre, és a címzett tartózkodási helye fölött ejtőernyővel löknék ki (automatizált módon) belőlük a megrendelt árut. A Zipline drónok kilövésére, illetve visszafogadására alkalmas rendszerével kibővített rendeléskezelő központok az elképzelés szerint például Walmart-parkolókban kaphatnának helyet. A fejlesztők videójának megtekintése után mindazonáltal a kritikus nézők elméjében több fenntartás is megfogalmazódhat a szolgáltatással kapcsolatban.

A szóban forgó merevszárnyú drónok egy-kétszáz méter magasságban végeznék a munkájukat, márpedig ez a tartomány légi közlekedési szempontból a repülőtereket és szomszédságukat leszámítva meglehetősen ellenőrizetlennek számít. Ugyan az ADS-B adókkal rendelkező légi közlekedési eszközöket a Zipek felismerik, és könnyen elkerülik, a rotoros, vagyis vertikális irányban mozgékonyabb drónok jelentős része nem rendelkezik ilyen rendszerrel. Ez azt jelenti, hogy még ha alacsony is, az ütközések veszélye valós.

A Zipek működési elve miatt további kételyek merülhetnek fel a kézbesítés pontosságával kapcsolatban, minthogy a tapasztalatok szerint a merevszárnyas megközelítéssel az átvétel helyeként indokoltabb egy jókora sugarú kört, mintsem egy pontot meghatározni az átvétel helyeként.

Akárhogy is van, a koncepció egy réspiac, jelesül a vidéki kertesházak lakóinak igényeit pompásan kielégítheti. A rotoros drónok kisebb hatósugara miatt az alternatív módszer számukra hozhat gyökeres változásokat a hétköznapi árubeszerzésben. Ami azt illeti, valószínűleg a Walmart és a Zipline egyébként is ezeket a fogyasztókat tekintik a kibontakozóban lévő rendszer célpiacának.

A zipes házhozszállítás tesztelésére 2021 elején kerülhet sor, és siker esetén a szolgáltatás a közeljövőben hivatalosan is elindulhat.

Forrás: Zipline

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: IEEE Spectrum)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cik[260707] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés