hirdetés
hirdetés

Művelt Mérnök

Hasonlított rá, hát ellopta

A francia férfi 15 éve lopta el a világhírű festményt, még szelfit is készített vele, de már nem bírta a feszültséget – állítólag.

hirdetés

Franciaországot lázban tartja a biztonsági rendszereket szerelő férfi, Patrick Vialaneix története, aki felelős Rembrandt Gyermek szappanbuborékkal című festményének 1999-ben a draguignani múzeumból való eltűnéséért – írja az Artnews. A férfi elment az ügyvédjéhez és bevallotta neki, hogy a szekrényében van a régóta keresett festmény. Nem tud róla senki, sem a felesége, sem a gyerekei, sem a pszichiátere. Így került elő a festmény, amit Vialaneix 13 évesen pillantott meg először, amikor festőművész mamája 1984-ben elvitte Draguignan városi múzeumába.

– A gyermek Vialaneix akkor megváltozott. A pufók arcú srác, sapkával a fején, melankolikus mosollyal kilép az árnyákból és pillantását az övébe fúrja. Olyan volt, mint a tükör – mondta el Vialaneix saját magáról egyes szám harmadik személyben beszélve a Le Monde riporterének. A férfi később többször visszatért megnézni a képet, végül 28 évesen elhatározta, hogy megszerzi magának. A múzeumban dolgozott éppen a biztonsági rendszer kiépítésén, így aztán nem volt nehéz dolga. 1999. július 13-án, a nagy francia nemzeti ünnepének előestéjén bezárta magát egy tágasabb szekrénybe és várt. Mikor minden elcsendesedett, ellopta a képet és amint a riasztó megszólalt, már el is tűnt.

Hazatérve készített egy polaroid szelfit euforikus örömében, majd gondosan becsomagolta a festményt és az ágya alá tette. Beszerzett egy festőállványt, az ágya mellé állította, néha feltette rá a képet, nézegette és még beszélt is hozzá. A bajok már néhány hónappal később elkezdődtek, amikor megnősült. Titkát nem árulta el, és hogy semmi ne derüljön ki, eldugta a fiút, ekkor azonban lelkifurdalása támadt, hogy nem hagyja lélegezni. Végül egyre paranoiásabb lett. Többször költözködtek, először egy betörés után (bár csak a rádióját vitték el), majd azért mert termeszeket fedezett fel, máskor meg azért, mert túl nedves volt a ház. Védelmezni akartam és a túsza lettem – nyilatkozta Vialaneix a Le Monde-nak. Végül egy gyerekkori barátjának elmondta, hogy nála van a kép, az megígérte, hogy segít neki.

Megszervezett Nizzában egy találkozót két férfivel, akik azt állították magukról, hogy biztosítási ügynökök. Vialaneix odaadta nekik a 4 millió eurót érő festményt 40 ezer euróért. Csakhogy a férfiak nem biztosítási ügynökök voltak, hanem tolvajok, akik lebuktak, amikor a feketepiacon a képet értékesíteni akarták. Vialaneix olvasta a hírt, így hát elment ügyvédjéhez... Jeanine Bussières, a múzeum vezetője szerint a festmény jó állapotban van, láthatóan vigyáztak rá. Nem örül azonban Vialaneix hirtelen jött hírnevének, tart attól, hogy mások is vérszemet kapnak.

Karosszékben

Szomorú történet szegény beteg emberről, de persze 40 000 euro sem kevés pénz, több mint 12 millió forint, és a rendőrök hamar a nyomára akadtak volna akkor is, ha nem jelentkezik önként...

Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[151094] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés