hirdetés
hirdetés

Flash Joule

Graféngyártás élelmiszerhulladékból seperc alatt

Egy újonnan kifejlesztett technika segítségével egy szempillantás alatt lehet bármilyen széntartalmú anyagból grafént előállítani. Az eljárás ráadásul olcsó.

hirdetés

A Rice Egyetem egyik laboratóriumának újonnan kifejlesztett technikája állítólag egy pillanat alatt és rendkívül olcsón tud szénből, élelmiszer-hulladékból vagy műanyagból grafént előállítani. A hírek szerint a Flash Joule melegítés nevű eljárással a grafithántolásnál vagy a kémiai gőzfázisú rétegleválasztásnál sokkal hatékonyabban lehet létrehozni az értékes anyagot. Az eredmény ráadásul turbosztratikus grafén, amelynek rétegeit a rendezetlen illeszkedésük miatt jelentősen könnyebb szétválasztani egymástól, mint amikor például „hámlasztásos” módszerrel próbálják elkülöníteni őket. Éppen ennek köszönhetően az előbbi metódus költséghatékonyabb.

Fotó: Jeff Fitlow/Rice Egyetem

Az új procedúra lényege annyi, hogy egy egyedi tervezésű reaktorban 10 milliszekundum erejéig 3000 kelvines (több mint 2700 Celsius-fok) forróságot bocsátanak a széntartalmú alapanyagra, és már kész is a friss, ropogós grafén. A szénmentes anyagok légnemű formában hagyják el a helyszínt. Ipari léptékben például az oxigénhez és nitrogénhez hasonló, szökésnek induló elemeket később érdemes lesz rabul ejteni, minthogy értékes gázoknak számítanak.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Engineer)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés