hirdetés
hirdetés

Gondolkodás

Gondolkodó robot építi az első marsi hajlékokat

Justinnak már nincs szüksége előre beprogramozott feladatsorra vagy lépésenkénti utasításokra az elboldoguláshoz.

hirdetés

Amikor az emberiség kész lesz arra, hogy átköltözzön a Marsra, némi segítségre azért így is mindenképpen szüksége lesz. A cél érdekében extrém teherbírású, bármilyen körülmények között higgadt, enciklopédikus tudású és megbízható szakértőket kell alkalmaznia.

Például Justint.

Justin

A DLR német űrügynökség jelenleg az első marsi emberi „rezidencia” megépítésére trenírozza a humanoid robotot. A mérnökök már több mint egy évtizede finomítgatják a szerkezet fizikai tulajdonságait: Justin már egyes szerszámok kezelésére, fényképek készítésére és feltöltésére, repülő objektumok elkapására és az akadályok közötti elmanőverezgetésre is képes. Az alkotók most a mesterséges intelligenciáját is kicsit felturbózták, és így egy további készségre is szert tett az android.

Megtanult gondolkodni.

A legtöbb robotnak előre beprogramozott feladatsorra vagy lépésenként kiadott utasításokra van szüksége a működéshez. Justin ezzel szemben komplex feladatokat is el tud végezni a bolygó felszínén külső utasítás nélkül. Objektumfelismerő szoftvere és a számítógépes látása lehetővé teszi, hogy felmérje környezetét, és olyan „megbízatásokat” is el tudjon végezni, mint a gépek tisztítása és karbantartása, a berendezések ellenőrzése, valamint a különböző objektumok cipelése.

De lássuk a paramétereit!

Név: Justin. Ez egy szójáték, mivel a robot még épp időben, vagyis angolul „just in time” készült el egy 2006-os kereskedelmi bemutatóra.

Magasság: Kb. 190 cm.

Tömeg: Nagyjából 200 kg.

Emelőerő: Karonként kb.14 kg.

Különleges képesség: Kávé- és teafőzés.

Szemek: Justin fejében magas felbontású kamerák és beültetett szenzorok teremtik meg a háromdimenziós képet.

Szonda: A robot komputerekkel és adatgyűjtő állomásokkal is szinkronizálni tudja magát.

Erőnlét: Justin idővel arra is képes lesz, hogy önmaga csatlakoztassa akkumulátorát egy napenergiás egységbe a feltöltődéshez.

Kéz: A robot nyolc ízületes ujjaival ügyesen forgatja a szerszámokat.

Alap: Justin protokolljai magában a gépben helyezkednek el, és így az összetett feladatokat a kommunikációs kapcsolat megszakadása esetén is végre tudja hajtani.

Kerekek: A DLR szerint a robot kerekei elméletileg bármilyen tereppel megbirkóznak, és egy aktív vulkánon már tesztelte is őket.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Wired)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés