hirdetés
hirdetés

Haditechnika

Gondolkodó fegyverek

Kissé hátborzongató jövőképet vetít előre egy amerikai agytröszt fejtegetése az önálló döntéseket hozó harceszközök használatáról. Az iromány többek között az „autonómia” fokozatainak körülhatárolására tesz kísérletet.

hirdetés

Talán nincs felkavaróbb az emberölésre alkalmas fegyverek önálló használatára képes robotok gondolatánál. Mindezek ellenére meg kell barátkoznunk a reális lehetőséggel, hogy az autonóm gyilkológépek a jövő háborúiban megjelennek majd a csatatéren.

A Center for New American Security nevű, washingtoni biztonságpolitikai agytröszt nemrég kiadott beszámolója higgadtan igyekszik közelebb hozni hozzánk a felvázolt jövőkép megértését, amikor az „autonómiát” a mértéke szerint fokozatokra osztja.

Leírásuk szerint az egyik eshetőség, hogy a fegyver a célpont azonosítása után kérdez, mielőtt tüzelne. Ezt a helyzetet a jelentés szerzői az „ember a körön belül” fogalmával érzékeltetik. Az „ember a körön kívül” azt az esetet jelenti, amikor a robot a célpont kiválasztását követően kérdés nélkül „meghúzza a ravaszt”. Köztes állapot, amikor az „ember a körön helyezkedik el”. Példának itt olyan védelmi rendszereket lehet felhozni, amelyek az embernél gyorsabb reakcióra képesek (rakéta-elhárító ütegek, stb.), ugyanakkor emberi parancsra bármikor leállítható a működésük.

Forrás: Shutterstock

Az említett distinkciók jelentősége abban rejlik, hogy használatukkal a fegyverek autonóm működésének veszélyes kérdése a jövőben könnyebben megvitathatóvá (elvethetővé?...) válik.

(forrás: Popular Science, GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés