hirdetés
hirdetés

Okos eszközök

Gesztusvezérelt okos fal

Amerikai tudósok nem állhatták tovább, hogy az egyes helyiségeket körülhatároló felületek örökösen csak bambán visszamerednek rájuk.

hirdetés

A Carnegie Mellon Egyetem és a Disney kutatói összefogtak, hogy a hétköznapi terjedelmes és hát buta falakból okosakat csináljanak.

Működésüket tekintve az új felületek nagyjából olyanok, mintha a felhasználóik mozdulatait érzékelő óriási tapipadok lennének.

Ahogy azt az egyik québeci konferencián bemutatott tanulmányukban a kutatók megjegyzik, a céljuk az volt, hogy ún. „légi elektromágneses zaj” segítségével a falakat a felhasználók érintésének, illetve gesztusainak lekövetésére is képessé tegyék.

A kép csak illusztráció

Ahelyett, hogy kamerákkal azonosítanák a felhasználókat és követnék nyomon a mozdulataikat, az új rendszer egy víz alapú, áramvezető festékkel lefedett, óriási elektródákból álló hálózatra támaszkodik.  A víz alapú festék kevésbé rossz illatú, és jobban is mutat a többi – például nikkel alapú – vezetőképes festéknél. Az elektródák összekapcsolásához mindössze egy réz szalagra van szükség.

 Az eredmény: egy olyan intelligens fal, amellyel akár egy függőleges Twister-partit is le lehet zavarni, méghozzá úgy, hogy szól, ha csalunk. Elektromágneses rezonancián keresztül azt is érzékelni tudja, ha egy hajszárítót a közelében működésbe hozunk. A csapat víziói szerint alkalmazásával a felhasználók egyszer majd pózolgatásokkal játszhatnak a videojátékokkal, karmozgatással (a kar mozgatásával) váltogathatnak a TV-csatornák között, illetve villanykapcsoló helyett a lámpát akár egy-két koppintással is leolthatják.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Futurism)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés