hirdetés
hirdetés

Plasztik

Fröccsöntsön műanyag tárgyakat házilag!

A globálisan széjjelszórt plasztikszemét súlyos teherként nehezedik környezetünkre.

hirdetés

Ahol csak az emberek elhaladnak, hulladékot hagynak maguk után, amelynek egyébként az egyik legkárosabb fajtája a műanyag. Dave Hakkens éppen ezt a plasztikfelesleget igyekszik felszámolni, amikor az anyagot újrafelhasználó otthoni rendszerek sajátkezű megépítésére buzdítja a lakosságot.

Dave Hakkens és találmánya (Forrás: Dave Hakkens)

„Fával és fémmel egymagunk is újra feldolgozhatjuk [a műanyagot]” – mondta Hakkens.

Eddig is voltak már olyan eszközök, amelyek képesek elvágni, meghajlítani, elolvasztani, majd újra összekapcsolni a plasztikdarabokat. A műanyagot újra feldolgozó gépek ugyanakkor egyebek mellett az áruk miatt nem állnak rendelkezésre az átlagos műhelyekben.

Hakkens éppen ezért elhatározta, hogy a saját két kezével létre hoz egy könnyebben hozzáférhető verziót.

 A Precious Plastic rendszer négy eszközt tartalmaz. Az egyik felaprítja a vegytiszta plasztikfelesleget. A másik három felmelegíti a műanyagot, hogy aztán befecskendezéses vagy sajtolásos fröccsöntéssel, illetőleg rotációs öntéssel a legkülönbözőbb objektumokat hozzák létre belőle.

A masina tervei szabadon felhasználhatóak, és Hakkens online oktató és iránymutató videókkal segíti elő a gépek megalkotását. Egy berendezés megépítése átszámítva nagyjából 39 000-62 000 forintot emészt fel, és 3-5 napot vesz igénybe.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés