hirdetés
hirdetés

Ultragyors lézer

Forradalom jöhet az űreszközgyártásban

A NASA tudósai szintet lépnek egy már ismert technológia tesztelgetésében.

hirdetés

Egy ultragyors, a nanomásodperc százmilliomod részével azonos időtartamú fényimpulzusokat lövöldöző lézer forradalmasíthatja az űreszközök eltérő anyagú komponenseinek előállítását és összeillesztését.

A NASA marylandi Goddard Űrközpontjának fizikusai femtoszekundumos lézerrel kísérletezgetnek, és már korábban kiderítették, hogy ezzel a technológiával a rezet üveggel, illetve az üveget üveggel hatékonyan össze tudják hegeszteni. A Robert Lafon optikai fizikus által vezetett csoport most az űrrepülési eszközökben felhasznált „egzotikusabb” üvegekre (pl. zafírüveg) és fémekre (pl. titán, alumínium, invar) koncentrál.

Balról jobbra szilicium-dioxiddal összehegesztett réz, szilicium-dioxiddal összehegesztett invar és zafírüveggel összehegesztett invar (Forrás: NASA/W. Hrybyk)

A cél jelenleg az efféle anyagokból készült objektumok összekapcsolása – például az optika beágyazása fém foglalatokba.

A csapat azt is megvizsgálja, hogy a technológia alkalmas-e ún. fotonikus integrált áramkörök kialakítására, amelyek megszületéséből a kommunikációtól az optikai szenzorokig számos terület profitálhatna. Bár a fotonikus integrált áramkörök hasonlóak az elektronikus megfelelőikhez, az előbbiek az információ továbbításához elektronok helyett látható vagy infravörös fényt alkalmaznak.

Különösen rövid impulzusai miatt az ultragyors lézer működése egyedi.

Az energiája megolvasztás helyett elpárologtatja a célzott anyagot, méghozzá a nélkül, hogy annak környezetét felmelegítené. Mind ennek eredményeként a technikusok pontosabban célozhatnak a lézerrel, és a különböző anyagok összekötését epoxigyanták bevetése nélkül is el tudják végezni.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: NASA)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés