hirdetés
hirdetés

Űrkutatás

Így forog a Ceres törpebolygó

A NASA űrszondája által készített, jobbnál-jobb fotókból áll össze a kisbolygóöv legnagyobb égitestjét megörökítő animáció.

hirdetés

A NASA Dawn nevű űrszondája hamarosan intim közelségbe kerül a kisbolygóövben őgyelgő Ceres törpebolygóval. A sziklához közeledő Dawn egy ideje már jobbnál jobb fotókkal örvendezteti meg a csillagászokat, és épp a minap el is készítette az eddigi legnagyobb felbontású fényképeit.

Minthogy a NASA nem elégedett meg az állóképekkel, mozivá fűzte őket össze, és így repetitív filmen (kis jóindulattal) térképezhetjük fel a Ceres felszínének nagy részét.


A fotók az égitesttől 90 000 mérföldre készültek, és a pixelenkénti 8,5 mérföldes felbontásukkal mindeddig az elérhető legrészletgazdagabb fényképek a Mars és a Jupiter között lébecoló törpebolygóról. (Nesze neked, Hubble!)

Ha ez nem volna elég, a dolgok ennél már csak jobbak lesznek. Márciusban a Dawn Ceres-körüli pályára áll, és onnan folytatja majd a törpebolygó tanulmányozását. 590 mérföldes átmérőjével a Ceres a kisbolygóövben található legnagyobb objektum. Bár a „szóban forgó” szikla egyszerre aszteroida és törpebolygó, néhány tudós szerint igazán kiérdemelné már a „teljes bolygó” státuszát.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés