hirdetés
hirdetés

Környezettudatos közlekedés

Felszállt az első napenergiával hajtott helikopter

Körülbelül egyharmad méteres magasságban kilenc másodpercig maradt a levegőben a marylandi hallgatók fejlesztése.

hirdetés

Láthattuk már, amint egy kizárólag napenergiával hajtott repülőgép sikeresen megkerüli a Földet, illetve Energy Observer néven hasonló céllal és egyazon erőforrástól fűtve hamarosan egy hajó is útnak indul.

Ezen illusztris járművek sorát gazdagítja az a fedélzetről irányítható, „emberes” helikopter, amely nemrég szintén pusztán a Nap erejére hagyatkozva elrugaszkodott a talajtól.

A University of Maryland hallgatóinak egy csoportja kifejlesztett egy négyrotoros helikoptert, amelynek lapátjain hosszú láncokban sorakoznak a napelemek.

A jármű nagyjából egyharmad méter magasan kilenc másodpercig időzött el a levegőben. (A miheztartás végett, a Wright fivérek első repülése 12 másodpercig tartott.) Nem mellesleg ez a csapat fejlesztette ki az emberi meghajtással idáig leghosszabb ideig repülő helikoptert is.

Az új találmány kialakítása hasonlít az előzőéhez, csak itt kevesebb lábmunkára van szükség a helyváltoztatáshoz.

„Az elmúlt hat vagy hét évben ez a projekt hosszú utat járt be az emberi meghajtástól a napenergiáig – mondta William Staruk, University of Maryland doktorjelöltje, aki szintén elősegítette a repülést. Elmondása szerint a csapat nagyon büszke a találmányára.

Forrás: YouTuba

Itt videón is megtekinthető a kísérlet:


Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: PopSci)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés