hirdetés
hirdetés

Űrkutatás

Felfújható ingatlan bolygóközi ingázáshoz

Egy nevadai cég sajátos megoldással szállt ringbe a NASA űrhajlékkereső pályázatán.

hirdetés

Felfújható és tágas „űrkunyhót” mutatott be egy Sierra Nevada Corporation nevű vállalat. A bungaló átmérője és hossza egyaránt 8 méter, az űrtartalma pedig 300 köbméter, ami nagyjából harmada a Nemzetközi Űrállomásénak. 

A Sierra Nevada a NASA egyik pályázatára hozta létre a prototípust. A feladat egy, a Hold körüli keringési pályára állított (egyelőre) képzeletbeli űrállomáshoz csatlakoztatható, vagy például a Marsra tervezett utazások alatt bevethető lakómodul létrehozása volt.

A program részeként a NASA három kiválasztott asztronautája három-három napig ki is próbálják a Sierra Nevada, a Boeing, a Lockheed Martin, a Northrop Grumman és a Bigelow Aerospace által tervezett kvártélyok beküldött modelljeit.

Forrás: Sierra Nevada Corp.
A modul (Forrás: Sierra Nevada Corp.)

A Sierra Nevada lakómodulja mellett szól, hogy leeresztett állapotban csak kis helyet foglal el, és a tömege is alacsony, így bármelyik rakétán könnyedén fel lehet küldeni az űrbe. A falai több rétegű textilből készülnek. A hajlék háromemeletes belső struktúrája a közös programok mellett a félrevonuláshoz is kellő teret biztosít.

Bár ablaktalan, a tesztek alatt az űrhajósok kényelmesnek találták a Sierra Nevada lakómodulját.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Ars Technica)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés