hirdetés
hirdetés

CERN

Felfedték, milyen lehet a Nagy Hadronütköztető utódja

A Future Circular Collider csaknem négyszer nagyobb lehet a jelenleg is üzemelő európai részecskegyorsítónál.

hirdetés

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nemrég bemutatta egy, a jövőben megépíteni kívánt Future Circular Collider (FCC) nevű hadronütköztető előzetes terveit. A maga 100 kilométeres kerületével a részecskegyorsító csaknem négyszer nagyobb lenne a jelenleg is üzemelő 27 kilométeres Nagy Hadronütköztetőnél (LHC). Az ereje hatszor haladná meg a pillanatnyilag nyüstölt részecskegyorsítóét.

Forrás: CERN

Gian Francesco Giudice, a CERN elméleti fizikusa szerint a projekt akkora előrelépést jelentene az LHC-hoz képest, mintha mondjuk a Mars helyett az Uránuszhoz utaznánk el.

A Nagy Hadronütköztetővel a Higgs-bozon óta még nem tudtak újabb részecskéket felfedezni – az FCC-vel talán ez sikerülne. Természetesen nem mindenki rajong a létesítmény megépítésének gondolatáért. Az objektum megvalósítása mai árfolyamon átszámítva több mint 6700 ezer milliárd forintba kerülne, és bár a jelenleg is megfigyelt részecskéket mélyrehatóbban tudná tanulmányozni, egyáltalán nincs rá garancia, hogy idáig ismeretlen „típusokat” is detektálni lehet majd vele. Sabine Hossenfelder, a Frankfurt Institute for Advanced Studies nevű intézet elméleti fizikusa a Nature-nek úgy nyilatkozott, hogy ennyi pénzből több értelme lenne, ha a Hold sötét oldalán egy rádióteleszkópot létesítenének.

Akárhogy is lesz, ha az FCC meg is valósul, 2040 előtt biztosan nem fogják beüzemelni. A CERN sok megbizatást tartogat még a jelenleg is gürcölő részecskegyorsító számára, sőt, előreláthatóan még több jelentős fejlesztést is végre fog hajtani rajta.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés