hirdetés
hirdetés

Űrkutatás

Feketelyuk-vizsgáló műholdat lőtt fel a NASA

hirdetés

A 2017-ben bejelentett szerkezet az első szatellit, amely a kozmikus forrásokból, például fekete lyukakból és neutroncsillagokból származó röntgensugarak polarizációjának vizsgálatára is alkalmas.

A hűtőszekrény méretű műhold három teleszkóppal rendelkezik, amelyek a fény irányának, érkezési idejének, energiájának és polarizációjának mérését is el tudják végezni. A távcsövek által rögzített adatokat kombinálva a NASA olyan felvételeket készíthet, amelyek tüzetesebb betekintést engedhetnek a röntgensugárzást kibocsátó titokzatos égi objektumok működésébe.

IXPE (Forrás: NASA)

A kutatók abban reménykednek, hogy az IXPE-vel alaposabb képet alkothatnak a Rák-köd néven elhíresült szupernóva-maradványról, amely egyebek mellett a közepén sebesen pörgő neutroncsillagról vált ismertté.

A fekete lyukak megfigyelésével emellett az IXPE jelentős támogatást nyújthat a kozmosz mindmáig gyakorlatilag ismeretlen tartományainak feltárásához. A szatellit például segíthet kideríteni, hogy miért is forognak ezek a gigantikus égitestek, és miként is nyelik el a közelükbe sodródó, kozmikus objektumokat.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés