hirdetés
hirdetés

Robotika

Ez lehet a hordható eszközök után a következő lépés

A ruhánkon mászkáló roverhordák megannyi fronton megkönnyebbíthetik majd a hétköznapjainkat.

hirdetés

A hordható eszközök általában helyhez kötöttek – és itt elég, ha például az egyre modernebb karórákra gondolunk –, ám ez nem lesz mindig így.

Egy hétfői konferencián Tokióban az MIT (Massachusetts Institute of Technology) és a Stanford kutatói bemutatták a Rovable nevű miniatűr test/tesztrobotjaikat. A kicsiny robotok képesek össze-vissza mászkálni a hétköznapi ruhánkon, vagyis nem kell speciális öltözetbe bújnunk ahhoz, hogy ide-oda tekeregjenek rajtunk.

Rovable (Forrás: recode)

A kütyük a rajtunk lévő szövet mindkét oldalán működő bizonyos mágneses „fogókerekeken” képesek közlekedni, ami tulajdonképpen zseniális megoldás.

Érzékelőik és mesterséges intelligenciájuk részleges önállósággal látja el a miniszerkezeteket.

De hát mire jók?

A kutatók szerint számos területen megkönnyíthetik életünket a roverek: egy csapat belőlük például a felhasználó karján akár egy kijelzővé is összeállhat, hogy a felhasználó videót nézhessen rajtuk. Esetleg meg is tapogathatják a szerencsés gazdájuk vállát, ha emailje érkezett. Igény esetén, biciklizés közben akár biztonsági lámpává is összeállhatnak.

A megfelelő működéshez a Rovable-knek háromdimenziós térben is el kell tudni boldogulniuk.

Forrás: YouTube
Rovable (Forrás: YouTube)

A mérnökök bemutattak egy modellt a funkciók ismertetéséhez, de még egy elegendő számítási teljesítménnyel rendelkező mikrovezérlőt is létre kell még hozniuk, amely az ilyen szintű útvonal-tervezéshez szükséges bonyolult algoritmusokat kezelni tudja. A ruhákon tekergő eszközöket fedélzeti akkumulátor hajtja, amely teljesen feltöltve 45 perces üzemidőt biztosít a számukra. A kutatók azt mondják, hogy ha a robotok nem mozognak egész idő alatt, akkor az elemek akár még több órán keresztül megőrizhetik a szuszt a pici járművekben.

A Rovable-k esetében már vezeték nélkül történik a feltöltődés.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: recode)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés