hirdetés
hirdetés

Tömegközlekedés

Ez a busz játszva átsuhan a közúti torlódások fölött

A kínai tervezésű tömegközlekedési eszköz mozgó alagútként hagyja állva a dugóban rostokoló gépjárműveket.

hirdetés

Hat évvel ezelőtt Kína meglehetősen szokatlan ötlettel állt elő: egy nagy, terpeszben álló buszról beszélünk, amely alatt könnyedén átjuthatnak az autók. A másik oldalról megközelítve a járművel még zsúfolt forgalom esetében is költséghatékonyan és akadálytalanul tovább lehet haladni.

A koncepció egy miniatűr modellből mára már teljes értékű, robusztus mintadarabbá nőtte ki magát, amelyről egyébként Hebei tartomány Qinhuangdao városában rántották le a leplet.

A TEB kívülről (Forrás: www.news.cn)

A Transit Elevated Bus (TEB) 300 utas befogadására alkalmas. A hosszúsága 22, a szélessége 7,8, a magassága pedig 4,8 méter. Valóban, a busz a meglévő kínai hidak miatt alig valamivel magasabb egy londoni double-deckernél, és így a maximum 2 méter magas kocsik férnek át alatta. A fotók alapján a TEB tizenhat gumikeréken halad és a járművet nyolc pár vasúti kerék irányítja. Elméletileg 40-50 kilométer per órás sebességre képes felgyorsulni, ám a kísérleti elektromos busz a bemutatóján csak nagyon lassan és óvatosan haladt előre, és a demópálya hosszúsága is csupán 300 métert tett ki.

A TEB a premieren nem igazán villogtathatta meg képességeit, mivel se hidak, se közlekedési lámpák, se gyalogosátkelők, és pláne semmilyen kanyar nem nehezítette meg az útját.

Azért néhány látogatót lenyűgözött, például azokat, akik a fedélzetére léphettek és megtekinthették a busz tágas tereit.

A TEB belülről (Forrás: www.news.cn)

Ahogy azt Song You Zhou, a TEB feltalálója és főmérnöke még májusban a WCC Daily-nek elmondta, ha minden jól megy, a busz egy-másfél éven belül forgalomba gurulhat.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés