hirdetés
hirdetés

CHEOPS

Exobolygóvadász űrteleszkópot lő föl az ESA

A távcső fotométere a távoli csillagok fényében bekövetkező legkisebb változás detektálására is képes lesz.

hirdetés

Várhatóan nemsokára szolgálatba állítja CHEOPS (Characterising Exoplanets Satellite) nevű űrtávcsövét az Európai Űrügynökség (ESA). Míg a jelenleg üzemelő, pl. a Hubble-hoz hasonló űrteleszkópok feladatköre széles, a CHEOPS teendője kimondottan a messzi bolygók felkutatása, illetve ezek méretének és tömegének pontos meghatározása lesz. Fotométere segítségével a szerkezet azt fogja méricskélni, hogy a távoli csillagok fényében mekkora változás következik be, amikor egy bolygó elsuhan előttük.

CHEOPS (Forrás: Airbus)
CHEOPS (Forrás: Airbus)

Természetesen a kutatók olyan bolygókat keresnek, amelyek elméletileg az élet komplexebb formái (pl. az ember) számára is lakhatóvá tehetők.

A megfigyelések főleg olyan csillagrendszerekre fognak szorítkozni, amelyekről már lehet tudni, hogy bolygókat is tartalmaznak.

A teleszkóp egy, a Föld körül 700 kilométer magasan húzódó pályán haladva három és fél évig fogja gyűjtögetni az adatokat. Naponta 1,2 gigabit információt fog továbbítani a szakembereknek.

(A misszió elindítása magyar idő szerint december 17. reggelre volt beütemezve, ám szoftverhiba miatt a startot bizonytalan[, de remélhetőleg nem hosszú] időre elhalasztották.)

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Futurism)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés