hirdetés
hirdetés

CubeSat

Exobolygó-kutatás moduláris műholdakkal

A NASA kicsi szatellitjeivel (valószínűleg) sokkal olcsóbban kivitelezhető az univerzum megfigyelése.

hirdetés

A NASA Sugármeghajtás Laboratóriuma (Jet Propulsion Laboratory vagyis JPL) a Nemzetközi Űrállomásról nemrég útnak indított egy CubeSat típusú műholdat (kicsi moduláris szatellitek). Az ASTERIA-nak (Arcsecond Space Telescope Enabling Research in Astrophysics) keresztelt példány segítségével a hivatal a következő pár hónapban megpróbálja kideríteni, hogy egy CubeSattal mennyire pontosan lehet megmérni egy objektum fényének változásait.

Kellő precizitással a művelet megkönnyítené a Naprendszeren kívül eső bolygók, vagyis az exobolygók felkutatását. Az űrteleszkópoknak általában ezen mérések alatt rengeteg korrekciót meg kell ejteniük a felvételeken.  A szakemberek óriási űrtávcsövekkel már képesek korrigálni ezt a zajt a fotókon. Ha mindezt a kicsi CubeSatokkal is végre tudnák hajtani, sokkal költséghatékonyabban és egyszerűbben elérhetnék a céljukat.

Az csak hab a tortán, hogy e műholdak moduláris kialakítása testre szabhatóvá teszi őket, és így a kisebb kutatócsapatok, illetve diákok számára nagyobb hozzáférhetőséget biztosítanak a világűrhöz.

CubeSatok (Forrás: Asia Pacific Daily)

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Asia Pacific Daily)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés