hirdetés
hirdetés

Űrkutatás

Értékes ügyfélre lelt a Lockheed Martin

A NASA űrkapszulák garmadájára adhat le megrendelést a vállalatnál.

hirdetés

Szeptember 23-án három Orion űrkapszulára adott le megrendelést a Lockheed Martinnál a NASA. A beruházás értéke 2,7 milliárd dollár (most kb. 824 milliárd forint).

A járművek arra kellenek, hogy az űrügynökség az Apollo-program 1972-es lecsengése után több mint fél évszázaddal 2024-ben ismét embereket juttasson el a Hold felszínére. Érdekesség, hogy a két űrhajósból az egyik előreláthatóan nő lesz.

A jelenlegi egyezség az Artemis III, IV és V missziókat érinti. (Az Artemis I és az Artemis II tulajdonképpen az Orion személyzet nélkül, illetőleg személyzettel végrehajtott próbarepülései lesznek.)

Orion űrkapszula (Koncepciórajz; Forrás: Lockheed Martin)

2022-ben a NASA várhatóan további három kapszula megépítésével ismét meg fogja bízni a Lockheed Martint, hogy az Artemis program VI., VII. és VIII. akcióját is végre tudja hajtani valamivel. Ez 1,9 milliárd dollárjába (580 milliárd forint) fog kerülni a szervezetnek.

A hivatal űrkapszulák iránti étvágya várhatóan ezt követően sem fog radikálisan csillapodni, sőt, egy hat űrkapszulára vonatkozó majdani szerződés már szintén körvonalazódni látszik.

Jim Bridenstine, a NASA igazgatója szerint „ez a megállapodás a következő évtizedre biztosítani fogja az Orionok gyártását, és megmutatja a NASA eltökéltségét abban, hogy további ismeretek megszerzése céljából fenntartható jelenlétet teremtsen a Holdon, és felkészüljön arra, hogy asztronautákat küldjön a Marsra. Az Orion egy kiváló képességekkel rendelkező, modern űrhajó, amelyet kifejezetten az emberes mélyűri missziókhoz fejlesztettek ki, és amely szerves része [lesz] az Artemis-missziókhoz és a Naprendszer feltérképezéséhez szükséges infrastruktúrának.”

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Interesting Engineering)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés