hirdetés
hirdetés

Archeológia

Emberféle Nyugat-Európából

A faj egyelőre nem tisztázott, de az emberféle 1,4 millió éve élt a mai délkelet-Spanyolországban.

hirdetés

Az őrlőfogat Barranco Leónban találták meg, több módszerrel vizsgálták korát, például elektronspin-rezonanciával (ESR, a spektroszkópiának egyik ága, az anyag fény-abszorbcióját vizsgálja erős mágneses térben), de minden esetben ugyanazt az eredményt kapták, körülbelül 1,4 millió év.

– Míg a kormeghatározások nagyjában átfedést mutattak az észak-spanyolországi Sima del Elefante-barlangban talált ember-maradványokkal (1,2 millió év), a lelet közelében azonos régészeti rétegben talált tárgyak egyértelműen bizonyították, hogy a Barranco León-i ember idősebb, vagyis határozottan kijelenthetjük, hogy Nyugat-Európában a Barranco León-i ember az eddig talált legidősebb ember – idézi a Popular Archaeology Isidro Toro-Moyano kutatásvezetőt, a granadai Régészeti Múzeum igazgatóját (a kutatási eredmény a Journal of Human Evolutionben jelent meg).

A fog homó-fajhoz tartozik, vagyis ember, de egyelőre nem tudni pontosan melyikhez. A hasonló korú leleteket Európában általában a Homo erectushoz sorolják, vagyis ahhoz az 1,8 millió évtől 200 ezer évvel ezelőttig élt fajhoz, amely a homó-fajok közül elsőként hagyta el Afrikát és belakta Eurázsiát. A lelet közelében összesen 1244 kőeszközt találtak, amelyeket a 2,6 millió éve megjelent úgynevezett olduvai-technológiával pattintgattak 1,4 millió éve (az első ilyen kőeszközöket a kelet-afrikai Olduvai-szurdokban fedezte fel Louis Leakey az 1930-as években).

Hasonló olduvai-eszközöket találtak a grúziai Dmanisziban is, de azok 1,8 millió évesek, akárcsak a közelükben előkerült homo-maradványok. A most előkerült leletek azt bizonyítják, hogy az emberféle viszonylag rövid időn belül belakta Európát, miután elhagyta Afrikát.

Karosszékben
Csak nemrégiben írtam Rejtélyes ősünk című posztban, hogy az északnyugat-spanyolországi atapuercai barlangegyüttesben kicsinyke kovakő-pengét találtak, amelyet 1,4 millió éve készített távoli ősünk, vagyis a legrégebbi bizonyíték arra, hogy ember lakta a földrészünket, s máris itt a hasonló korú ember-lelet.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[134945] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés