hirdetés
hirdetés

Első világháborús Pompeji

Élve eltemetődött német katonák szinte ép tetemére bukkantak Franciaországban 94 évvel azután, hogy rájuk omlott a föld. Mindegyik abban a pózban volt, ahogy a halál utolérte.

hirdetés

A német katonák az elzászi Carspach egyik mély árkában lapultak 1918-ban, amikor az antant katonáinak egyike kézigránátot dobott az árokhoz, s a robbanásban beszakadt a föld. A francia régészek egy útépítést megelőző régészeti feltárás során akadtak a döbbenetes leletre. Szinte mindegyik embert ugyanabban a pózban találták meg, ahogy halála pillanatában éppen volt: többen egy padon ültek, egy férfi az ágyban feküdt, egy másik pedig magzati pózba görnyedt, miután legurult a lépcsőn.

A régészek csak Pompejihez tudták hasonlítani az eléjük táruló látványt. Az akna robbanásakor 34-en haltak meg, de 13 tetemet kiástak a katonák, a többieket azonban a sárhegy alatt hagyták, mert túl veszélyes volt a helyzet, aztán lassan elfelejtődött a csatatér a halottakkal, míg a régészek meg nem találták őket. A holttestek mellett jó állapotban őrződtek meg különféle tárgyaik is, csizmák, sisakok, fegyverek, borosüvegek, szemüvegek, pénztárcák, pipák, cigarettatárcák és puhafedelű könyvek.

Még egy kecske maradványaira is rátaláltak, nyilván a friss tejet biztosította a katonáknak. Régészek szerint azért maradtak meg ilyen jó állapotban a leletek, mert sem levegő, sem víz, sem fény nem hatolt be a 91,5 méter hosszú árokba, amely 5 méter mély volt. Michael Landolt kutatásvezető elmondta, a fémtárgyak rozsdásak, a fa- és bőrtárgyak azonban kitűnő állapotban vannak és akad olyan újságlap, amelyik ma is olvasható.

Megőrződött az árok fából kirakott fala és padlója, valamint a lépcső is. Az eredeti menedék 500 katona elhelyezésére volt alkalmas és 16 kijárata volt. Telefonnal, árammal, fűtéssel látták el, még egy szivattyú is helyet kapott benne, hogy a becsorgó esővizet kivezessék. A katonák a 94. gyalogezredhez tartoztak és kilétüket tökéletesen lehetett azonosítani. A német világháborús temetőben, Illfurthban helyezik örök nyugalomra őket.

Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[112881] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés