hirdetés
hirdetés

Halasztás

Elnapolták a Crew Dragon kilövését

A floridai Kennedy Űrközpont környékén uralkodó időjárás úgy határozott, hogy ellehetetleníti a NASA és a SpaceX közös űrmissziójának május 27-i megkezdését.

hirdetés

Meteorológiai okokból elhalasztotta Demo-2 nevű közös missziójának május 27-i kezdetét a NASA és a SpaceX. A Crew Dragon nevű űrkapszula kilövését az indulás tervezett időpontja előtt 16 perccel fújták le a szervezők.

Az atmoszféra közel eső részén meghúzódó elektromos mezők erőssége miatt kellett elodázni a küldetést.

A következő potenciális indítási ablakok magyar idő szerint május 30-a 21 óra 22 perc és május 31-e 21 óra.

A hír röviddel azután érkezett, hogy a SpaceX már behúzta az asztronauták űrhajóba jutását lehetővé tevő folyosót, illetve megkezdte a Falcon 9 rakéta feltankolását.

Forrás: NASA

Május 27-e reggelén a légierő meteorológus szakemberei egyébként már jelezték, hogy a floridai Kennedy Űrközpontja közelében délután akár vihar is kialakulhat.

Korábban bizony már megesett, hogy a szélsőséges időjárás kicsit ráijesztett az űr felé tartó asztronautákra. 1969-ben az Apollo 12 misszió során használt Saturn V rakétába például konkrétan belecsapott a villám, de szerencsére csak nem létfontosságú alkatrészek szenvedtek károsodást az incidens alatt.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Futurism)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés