hirdetés
hirdetés

Dubai

Életmentő szerepe lehet a jetpacknak a tűzoltásban

A szerkezet kiemelkedően fontos szolgálatot teljesíthet az egyes nehezen megközelíthető helyeken.

hirdetés

A hidakon különösen kedvezőtlen helyzet, ha lángba borul egy autó, mert amellett, hogy körülötte mindenkire súlyos veszélyt jelent, a hely szűkössége miatt a többi járműnek alig van, vagy nincs lehetősége helyet szorítani a tűzoltóautóknak.

A probléma megoldásához az Egyesült Arab Emírségekhez (EAE) tartozó Dubai megpróbál egy kicsit előreszaladni a jövőben.

Hogy miként vegyük kezelésbe a hídon lángoló autót? A legcélszerűbb, ha jetskivel és jetpackkel közelítjük meg a tűz eloltása érdekében – gondolta a jómódú település.

Dubai water jetpack - Create, Discover and Share GIFs on Gfycat

Dubai Dolphin nevű rendszere hasonlít a bizonyos kikötőkben a turisták számára fenntartott jetpackekhez, amelyek a gyorsan felszivattyúzott és kipréselt víz gőzének „hátán” a magasba emelik az utasokat.

A lenti demóban a berendezés a tűzesethez szállítja a locsolócsövet tartó tűzoltót, aki végül is egy szimulált helyzet keretében még a tűzoltóautó kiérkezése előtt semlegesíti a lángokat.

Dubai water jetpack - Create, Discover and Share GIFs on Gfycat

A Dolphin nem az egyetlen jetpack, amely megmozgatta Dubai fantáziáját. A város 2015-ben csőventilátoros típusokra adott le rendelést, hogy a felhőkarcolóknál is segíteni tudjon a katasztrófavédelemnek. Tiszteletre méltó vállalás a világ legmagasabb épületének, a Burj Khalifának is otthont adó metropoliszban.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés