hirdetés
hirdetés

Robotika

Elektronikus vérrel hajtott robotoroszlánhal

A mesterséges lényt egy bizonyos folyékony elektrolit szüntelen keringetésével lehet mozgásban tartani.

hirdetés

A saját mesterséges keringési rendszere által hajtott robotoroszlánhalat fejlesztettek ki a Cornell Egyetem tudósai.

A teremtmény nem nevezhető éppenséggel fürgének. A melluszonyaival mozgatva, árral szemben percenként nagyjából 15 centimétert tud megtenni, vagyis körülbelül 0,01 kilométeres sebességgel képes haladni. A halat kifejlesztő csapat vezetője, Robert Shepherd szerint ezen az értéken még azért majd javítani fognak.

A szerkezetet áramlásos akkumulátorok látják el energiával. Ezek a rendszerek két elektródából és egy közöttük közlekedő folyékony elektrolitból állnak. Keringés közben a folyadék a hát-, a mell- és a farokuszonyban jelenlevő pumpák mozgatásával „lehel lelket” a robotba. Bizonyos területeken a folyadék áramlása nyomásnövelő hatással bír, amivel a robot egyes részeinek merevségét és alakját szüntelenül megváltoztatgatja. Amikor például a farokuszony egyik oldalát felfújja, és a másikat összehúzódásra kényszeríti, a mesterséges testrészt elhajlásra ösztönzi.

Forrás: James Pikul

A kifinomult mozgáskultúra biztosítása céljából a robot elektródái hajlítható nikkelhuzal-hálóból készültek, a „bőrének” alapanyaga pedig vízhatlan szilikon.

Kialakítása miatt a kreatúra arányaiban rengeteg energia elraktározására képes. Feltalálói szerint egy 36 órán át tartó, kiadós úszás sem esik különösebben nehezére.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: New Scientist)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés