hirdetés
hirdetés

Elektronikus szelepvezérlés 4 ezer méterrel a víz alatt

Ez az új elektromos szelepvezérlő lehetővé teszi a szelepek távolról történő nyitását és zárását anélkül, hogy hosszú hidraulikus hálózatot lenne szükséges építeni a vezérlőegység és az aktuátorok között.

hirdetés

A Bosch Rexroth mérnökei olyan elektronikus szelepvezérlő egységet terveztek, az SVA R2-t, amely helyettesíti a víz alatti olajfúrásban és használt hidraulikus hengereket. Az új vezérlő ugyanolyan megbízható és biztonságos, mint a korábban alkalmazott hidraulikus társai. Akár 25 évig is képes a tengerszint alatt több mint 13 ezer láb mélységben működni komolyabb karbantartási igény nélkül.

Korábban a kőolaj kinyerésében többnyire hidraulikus rendszereket használtak az óceán fenéken található szelepek és csapok nyitására és zárására. Ehhez azonban nemcsak speciális közvetítőközegre, hanem hosszú vezetékrendszerekre is szükség volt. Bár eddig is próbálkoztak a hatalmas energiaigényű hidraulikus rendszer leváltásával, az elektromos szelepmegoldások nem voltak elég biztonságosak hosszú távon.

Az új elektromos szelepvezérlő tartalmazza a mozgatáshoz szükséges hajtást, a vezérlőeszközt és a biztonsági, védelmi rendszerelemeket is – mindezt egy nyomáskiegyenlített zárt tartályban. Ennek köszönhetően akár 4 ezer méter mélységben is kiválóan működik, ami nemcsak az olajipari felhasználók számára jelent biztosítékot. A rendszert ugyanis megbízható autó- és gyártóipari termékekből állították össze. Ha ezek a víz alatt, akkor a fölött is jól teljesítenek majd az üzemekben.

(forrás: Bosch Rexroth/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés