hirdetés
hirdetés

Építőipar

Ehető építőanyagok gyártása hőpréseléssel

A Tokiói Egyetem tudósai kitalálták, miként lehetne az eldobásra ítéltetett zöldség- és gyümölcsmaradványokból erős építőanyagokat előállítani.

hirdetés

A cél eléréséhez a csapat a fűrészporból készült építőanyagok előállításához is használt „hőpréselés” nevű eljárást alkalmazta. A különbség annyi, hogy jelen esetben fa helyett vákuumban szárított, porított ételmaradványokat – például kínaikel-leveleket, moszatot és sütőtököt, illetve narancs-, banán- és hagymahéjat – vettek igénybe. A feldolgozási procedúra keretében az élelmiszerport vízzel és fűszerekkel összekeverték, majd pedig az elegyet magas hőmérsékleten formába préselték. Miután a csapat a kapott anyagok hajlítószilárdságát letesztelte, az illatukról, ízükről és megjelenésükről is véleményt formált.

Forrás: Tokiói Egyetem

„A sütőtökből származó minta kivételével hajlítószilárdság tekintetében az összes anyag meghaladta az elvárásainkat – állította a tanulmányban résztvevő egyik tudós, Kota Macsida. – Megállapítottuk azt is, hogy a kínai kel leveleiből alkotott, a betonnál több mint háromszor erősebb anyag a gyengébb, sütőtök alapú anyag hozzáadásával hatékonyan megerősíthető."

Az új anyagok továbbra is ehetőek voltak, és a cukor vagy só hozzáadásával a meggyengítésük nélkül is javítani lehetett a zamatukon. A végtermékek a rovaroknak, a rothadásnak és a gombáknak egyaránt ellenálltak, és az ízük, illetve a megjelenésük négy hónapnyi levegőn töltött időt követően sem változott meg.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: AZoM)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cik[272466] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés