hirdetés
hirdetés

Nukleáris fegyverek

Egyre nagyobbak Észak-Korea tengeralattjáró-támaszpontjai

A nukleáris lövedékekkel folyó szüntelen kísérletezgetésekkel karöltve ez meglehetősen nyugtalanító körülmény.

hirdetés

Észak-Korea nem egy átlátható ország.

A totalitárius államra gyakran mint remete államra hivatkoznak, amely az információit különlegesen magas fokú kormányzati ellenőrzés alatt tartja. Az űrből olykor mégis el lehet csípni néhány kis információmorzsát az észak-koreai növekvő hadseregről és az aktuális tervekről. A kereskedelmi műholdakról beérkező, jelenleg legújabb hírek szerint az állam az eddigieknél nagyobb tengeralattjáró-támaszpontokat épít.

Az idén Észak-Korea már letesztelte az egyik nukleáris fegyverét, azt állítván, hogy az egy hidrogénbomba volt. Bár a robbanás túl kicsi volt, hogy alátámassza ezt a kijelentést, elmondhatjuk, hogy ebben a században a kelet-ázsiai állam kísérletezett először nukleáris fegyverekkel. Több tavaszi szatellit fotó megmutatta, hogy Észak-Korea újraindította a munkálatokat a plutóniumlétesítményeinél, amelyek a nukleáris anyagokat az ilyen fegyverekhez szükséges jellegűre finomítják.

Idén az ország már több alkalommal tesztelt tengeralattjáróról indított rakétákat. A legújabb próbálkozás az előzőekhez hasonlóan kudarcot vallott, ám itt a lövedék messzebbre hatolt, ami nyugtalanító fejlődést mutat a fegyverek gyártásában. A (röghöz kötött) szárazföld helyett tengeralattjárókról indított rakéták a rezsim legfenyegetőbb harceszközei, és bár egyelőre nem működnek megfelelően, az állandó kísérletezgetések és a tengerelattjáró-technológia szakadatlan fejlesztgetései hűen tükrözik Kim Dzsong Un elköteleződését a fegyverek iránt.

Az észak-koreai Sang-O tengeralattjáró, amely 1996-ban a dél-koreai Gangneung közelében megfeneklett (Forrás: Idobi, via Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0)

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[191760] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés