hirdetés
hirdetés

Additív gyártás

„Egyenetlenül” mágneses tárgyak kinyomtatása egyben

Egy oroszországi konzorcium kidolgozott egy technikát, amellyel immár a részenként eltérő mágneses tulajdonságokkal rendelkező tárgyakat is egy darabban lehet additív gyártással előállítani.

hirdetés

Korábban a fertályonként változó mágneses tulajdonságú objektumok kinyomtatását csak úgy lehetett megoldani, ha az eltérő „vonzerejű” részeket külön állították elő, és csak utólag illesztették össze őket. Az orosz Skolkovo Tudományos és Technológiai Intézet által vezetett egyik konzorcium mindazonáltal kidolgozott egy technikát, amelynek használata mellett az ilyen tárgyakat immár egyben lehet additív gyártással létrehozni.

A technológia alapját egy már létező, közvetlen energiával történő rétegezés (direct energy deposition, avagy DED) nevű procedúra képezi, amelynek keretében az alapanyagként szolgáló fémport éppen abban a pillanatban olvasztják meg, amikor kikerül a fúvókából.

Hagyományosan a felhasznált fémpor típusa a nyomtatási procedúrában végig változatlan marad. Egy InssTek MX-1000 3D-printer alkalmazásával ugyanakkor a szakemberek most képessé váltak arra, hogy a kezdetben kiadagolt fémport rétegelés közben, egészen az ellentétes végletig fokozatosan növekvő arányban egy másik típussal elegyítsék.

Forrás: Skoltech
Forrás: Skoltech

A teszthez két fémötvözetet, jelesül alumínium-bronzot (alumínium, réz és vas) és tengervízálló rozsdamentes acélt (főleg vas, króm és nikkel) vettek igénybe. Érdekes módon önmagában ezen anyagok egyike sem rendelkezik mágneses adottságokkal, egymással  összevegyülve azonban már lágyan ferromágneses vonásokat mutatnak. Ez az enyhén ferromágneses jelleg ráadásul különösképpen az előállított objektum közepén – vagyis ahol fele-fele arányú az alapanyagok keveredése – manifesztálódik a legerősebben.

A kutatásban résztvevő szakemberek szerint az új eljárás alkalmazása az elektromos motorok gyártásában például különösen célszerű lehet. Az innovatív módszert ismertető tanulmányt a The Journal of Materials Processing Technology nevű folyóiratban jelentették meg a tudósok.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: New Atlas)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés