hirdetés
hirdetés

Membrán

Egy új szűrő a kikötők vizét is azonnal ihatóvá teszi

A filterrel évente több millió halálesetet meg lehetne előzni.

hirdetés

Az ausztráliai CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) kutatási szervezet munkatársai a grafén egyik általuk kifejlesztett, „Graphair”-re keresztelt formájának felhasználásával létrehoztak egy újfajta szűrőmembránt. A csapat állítása szerint az innovatív filtertechnikájuk annyira hatékony, hogy rajta keresztüljuttatva a sydney-i kikötő vize is egyből fogyaszthatóvá válik. A tudósok abban reménykednek, hogy a Graphair eszközzel évente a szennyezett víz elfogyasztásához köthető halálesetek millióit meg lehet majd előzni.

A filter (Forrás: SlashGear)

A szűrő a jelenleg alkalmazott komplex, többlépcsős eljárás helyett egy lépésben el tudja végezni a tisztítást. A processzus egy nano- (mikroszkopikus) alagutakkal teletűzdelt hártyára épül, amely a szennyeződés feltartóztatása mellett tudja átereszteni magán a vizet.

A filtert szójaolaj felhasználásával állítják elő.

A szűrő teszteléséhez a tudósok egy, a kereskedelemben immár elérhető filtert bevontak Graphairrel, majd pedig kielemezték a rajta átszivárogtatott vizet. A szennyeződések 99 százalékának sikerült elzárni az útját a membránnal.

A Graphair filter egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy az eddig létező eszközöknél nehezebben tömődik el. A teszt alatt a Graphair a szennyeződések folyamatos lerakódása ellenére is megfelelően teljesített, a mellőzésével azonban a filterek hatékonysága három nap alatt a felére esett.

A nagyobb léptékű „terepkísérletekre” a jövő évben kerülhet sor, és a tudósok már most el kezdtek kutakodni a lehetséges kereskedelmi partnerek után.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: SlashGear)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés