hirdetés
hirdetés

Légtisztítás

Egy új erőmű metánt hoz létre a szén-dioxidból

Ráadásul az üvegházhatású gázt egymaga szippantja ki az atmoszférából.

hirdetés

Egy Climeworks nevű svájci startup Olaszországban beüzemelt egy létesítményt, amely a levegőből kiszívja a szén-dioxidot, és metánná konvertálja azt.

A cég nem új játékos a pályán.

A Climeworks 2017-ben Izlandon már működésbe hozta a világ első negatív kibocsátású erőművét, amikor is egy geotermikus erőművet megbuherált, hogy a továbbiakban egyszersmind üvegházhatásúgáz-falást is beiktassa mindennapi teendői sorába. Az izlandi létesítmény az atmoszférából kivont szén-dioxidot a föld alá temeti. A működéséhez szükséges tetterőt a geotermikus erőmű által megtermelt fölösleges hőből és áramból szerzi meg.

Az új építmény nagyjából ugyanígy dolgozik, de néhány fontos különbség így is akad közte és az elődje között. A károsanyag eltemetése helyett például az olaszországi építmény a beérkező szenet megújuló módon előállított hidrogénnel kombinálva metánt termel. Ezt az anyagot a későbbiekben kamionok meghajtására fogják felhasználni.

Az olaszországi létesítmény (Forrás: Climeworks)

A föld alá temetett szén-dioxiddal az a baj, hogy nem igazán lehet pénzt csinálni belőle. Az új megközelítés azonban lehetővé teszi. hogy a begyűjtött légszennyező anyag egyszersmind némi profitot is termeljen a vállalat számára.

Az üzem jelenleg évente nagyjából 150 tonna szén-dioxidot tud kiszívni az atmoszférából.

Az építmény kialakítása moduláris, vagyis bármikor könnyen kibővíthető további kollektorokkal a termelékenységének növelése érdekében.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Mechanics)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[229255] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés